Citat:
Citat:
osiguranje i produženje registracije-oko 3300-3500kn u zagrebu ( s 50%), tebi bude u osjeku jeftiinije osiguranje, Za 10000 evra možeš naći zbilja dobar primjerak par godina star. Mora izgledati baš kao da je novi, ništa nesmje bit iznucano i izguljeno u njemu, tad znaš da si na kolko tolko normalnoj kilometraži ( moj je s 200000km izgledao kao da je jučer iz salona izašao), gledaj da je suh oko čvorišta povrata interkulera i egr-a, da ravnomjerno i mirno radi, nesmije dimit crno iza i i onda je sve ok, toči i vozi.
nesmije dimit crno iza
zasto ne smije pa dizel je.................moj 19tdi(2001g) 115ks,v40 dimi a komp. pokazuje da je sve ok,ulje ne trosi........
ne kontam!?!?
Ne smije dimit crno, tu stavi točku. Nije to golf dvojka sa vulgaris boš pumpom, ti imaš common rail, to je otprilike sličan sustav kao mpi kod benzinaca, sam podešava parametre u hodu, mjeri količine zraka, prema njima dozira količinu nafte.
Iz iskustva-ako ti je sa autom sve ok, nema crnog dima, kod paljenja možeš dobiti eventualno jedan mali mali oblačak crnog dima, onako, kao da ti puhneš kroz cijev od auspuha van, inače u pravilu nesmije dimiti, niti na leru, niti na 4000 obrtaja.
Ako dimi, to je znak ili začepljenja usisne grane-jeftinija i poželjnija varijanta, Ili potrošenim injektorima koji malo procurivaju, tad komp misli da dozira optimalnu količinu nafte, a zapravo dozira dosta više jer injektori ne drže. Tada će isto dimiti crno. Ta varijanta je malo skuplja za sanaciju. Ako se voziš samo po gradu, hoće se i čađa nalovit po auspuhi, ali ona u principu ode nakon 10-20 km autoceste ili šarf otvorene ceste. ovih 4700-to je overkill za tu mašinu, neznam čemu to razvlačenje u drugoj i trećoj na dizelu kad ionako posustaje nakon 3500 okretaja, a i opterećuješ ga abnormalno onda, ako ga misliš vozit dulje vrijeme nemoj ga vrtit preko 4000, i to mu je puno.
@neno, zblokiraj si egr, onda ga nećeš zagušit malim obrtajima.
Moj je mene služio 4+ godine, na svim tehničkim pregledima je zacrnjenje bilo minimalno, mislim negdje oko 0.10 onaj rezultat. Od dima ni d.