Ja ti nemam nekog iskustva sa autima iz ovog milenija, a i Volvo sam tek jedan rasturio, no...
Zaboravi auto kuće. Seriously. Ako nas ne poslušaš, shvatićeš zašto je trebalo...
Kad kupuješ, najbolje je ići "na dojavu" ("ee, drug, pa ima ti moj stric/brat/komšija/drug takvog za prodati, evo sad ću ti dati njegov broj...") ili na štampane oglase (Menadžer, Halo, itd...), auto kuće stvaarno zaobidji i auto-pijace, tamo su uglavnom isti preprodavci ili gori nego oni na placovima...ali naidji malo kraj pijace, da stvoriš neku generalnu sliku.
Volvo nije kao bilo koji auto. Ali kad ga kupuješ, kupuješ na isti princip kao i bilo koji auto, samo pogrešne procjene skuplje plaćaš. Zato budi oprezan.
Povedi mehaničara ukoliko nisi mehaničar. I to ne hobi/vikend već pravi. Mehaničara kojem vjeruješ, nije toliko ni bitno da ima veze s Volvom.
Kilometražu uzmi s rezervom, može biti tačna, približna, ili nemati veze sa pravom, stoga nije mjerilo ničega. Radije uzmi nešto sa 200.000+, bar znaš da je razradjen.
Pumpe, dizne, kompresiju, turbinu, agregate prekontroliši prije kupnje, kad kupiš obavezno promjeni remenje, makar prodavac rekao da ih je juče mjenjao. Nije veliki trošak, a mirnije ćeš spavati.
Turbinu dooobro prekontroliši, tu može biti veliki zajeb.
Vidio sam prije nekih mjesec dana S60, '02, 2.4i, 11.000 maraka, ako ti je neki orjentir.
Nagovarati te na S80 neću, svako ima pravo da kupuje što mu se svidja, ali ja bih baaaš uzeo S80 radije...
P. S.
Ljudi polete na dizele zbog ukorijenjene navike, ali kod novijih auta i nema neke razlike u potrošnji, a benzinci su u startu jeftiniji, plus mogu imati (ili im se može ugraditi) plin, a i cijene benzina i nafte su sad (bar kod mene) u principu iste i tu se neće Bog zna šta mijenjati u skorijoj budućnosti, tako da ti savjetujem da razmotriš doobro benzinca (plus oni razlozi navedeni par postova iznad), osim ako iz subjektivnih razloga želiš dizela.
(kao na primjer ja što sam uzeo ovog...koji me je izašao još malo pa kao fin S60...)
I, da...sretno!