Citat:
Našao sam jedan vrlo povoljno na sjeveru CG pa bih ga išao sjutra pogledati, vidim po stranim forumima se žale na onaj konusni zupčanik na diferencijalu(angle gear ne znam kako bih preveo drugačije) kako da provjerim je li to OK? Koje druge boljke bi mogao da ima sa 120.000 km inače je 2004. godište..a ima i sequent plin + Heico ECU...
Pozdrav!Uistinu ne znam kako točno provjeriti tzv.angle gear, a to je po američkim forumima najčešće spominjani problem kod R-a.Činjenica je da ima bezbroj senzora(uz naravno mazivo u njemu) koji utječe na pravilan rad diferencijala,a najvažniji je DEM iliti diferencijal electronic modul.U njemu je senzor temperature i pritiska ulja u diferencijalu,te kod njegovog nepravilnog rada auto ispisuje poruku kojom poziva na kontrolu istog,odnosno "anti skid servis required".Najčešće je to potpuno banalno,prljavština i korozija na spojevima senzora,a cijena promjene je par desetaka eura.Ako ode DEM onda to košta oko 1000 $ u Americi,a moja je preporuka uvesti to i platiti shiping oko 200 Eura,jer je u Europi cijena veća,zbog debilne politike Volva da Europa plaća sve što je jeftino Amerima.
Takodjer provjeri kako radi kuplung-mora biti vrlo mekan i lijepo odvajati.Ako je pretvrd,otišlo je nešto u nizu kuplung-cilindar,lamela,korpa ili ležaj.Kod mene je to promijenjeno nedavno i dosta košta.Ako je pak tvoj auto automatik,onda sve standardno-ne smije biti nikakvog "cukanja" ili naglih trzaja kod ubacivanja u D ili R a u vožnji mora skoro neosjećajno promijeniti brzinu.Nadam se da vlasnik ima servisnu knjigu koja se može provjeriti jer je sve potrebno mijenjati na vrijeme.
Auto se mora u trenutku skrutiti kod pritiska na gumb "advanced",povući poput formule 1, a u "comfort"modu ovjes mora biti jako mekan."Sport"mode je negdje na sredini po tvrdoći i to mora raditi savršeno.Ako nije tako,kvar amortizera ili elektronike je vrlo vjerojatan.
Pozdrav,i sa srećom kod kupovine!

P.S.-ovo je slika DEM-a,a senzor temperature je označen!