Citat:
Problem je nastao kada sam mijenjao diskove i kočnice, skidao sam i kočiona kliješta. Od tada sam sve pokušao ali nikako da vratim snagu u kočnice, mijenjao crijeva odzračivao nekoliko puta ali problem uvijek ostaje, jednostavno tek pri dnu pođe kočiti
da li je u pitanju samo prevelik hod pedale ili se promijenila i sila kojom treba pritiskati kocnicu kada savlada taj duzi hod?
da li auto ima ABS?
da li si vozio jako brzo (preko 100, kod Solina ti je najbolje i najblize) i probao naglo (naglije, ne mislim bas iz sve snage) da zakocis - sta se desava?
sta se desava / desilo sa nivoom kocione tecnosti nakon te zamjene - da li si ista dolivao, trebao se sam od sebe povecati nivo u rezervoaru na cilindru sa postavljanjem novih - debljih plocica (i debljih diskova), ako su stare bile bas istrosene;to se moglo uociti golim okom bez problema
jesu li sve zastitne gumice na kocionim cilindrima bile u dobrom stanju? moguce je da se kod vracanja klipova zbog ugradnje novih disk plocica desi to da prljavstina pocne da pravi probleme kretanju klipa (ali tada bi, bar u pocetnom periodu bilo obrnuto, tvrdja kocnica i manji hod, za smece i koroziju u dijelu izmedju zastitne gumice i klipa, a nesto slicno se moze dogoditi unutra u cilindru zbog inicijalno velike promjene polozaja radne povrsine radne gumice na klipu, na koju se prije tog vracanja unazad naslanjalo kojekakvo smece i ostaci te iste gumice - koliko je auto presao?). Ne vjerujem da kod disk kocnica eventualna mala curkanja kroz same kocione cilindre ce izazvati ovakvu pojavu, neispravni ventili za odzracivanje da, ali onda ces lako primijetiti da je nesto negdje vlazno...
da li su sva klijesta pravilno postavljena i pritegnuta vrlo jakom silom?
Poslije probe naglog kocenja pri vecoj brzini (ako se nista neuobicajeno ne primijeti osim vec navedenog) ja bih zatim provjerio prvo da li je sve sklopljeno kako treba (moze kotac po kotac, ali najbolje da se sve digne odjenom, treba ti pomocnik/ca: trebas shvatiti da li negdje eventualno disk previse gurne plocicu unazad i zbog toga poslije pedali treba veci hod. To se moze dogoditi ako je disk (pretpostavljam da auto ima sve 4 disk kocnice) nepravilan (nista cudno ako je neka zamjenska roba). Takodje, lose plocice mogu izazvati slicne manifestacije, ili kombinacija.
Dakle: podignes auto, skines kotac, treba ti dobra baterijska lampa u ruci, vidis da li sve stoji cvrsto kako treba (disk, klijesta) i da li je sve suho (moze biti problem primijetiti pocetna curkanja zbog nepristupacnosti tj. plocica i disk zaklanjaju pogled (ali to nema veze za ovu situaciju), upalis motor, neko sjedi unutra zapravo bolje ako je vani da bi rukom pritiskao kocnicu, ti vrtis kotac rukom, taj neko jako lagano pritiska kocnicu (rukom) i ti vidis sto se desava tj kada ce poceti da se primecuje efekat kocenja i da li je sve centricno ili ne. Treba voditi mali dnevnik sa ciljem da se zakljuci nakon provjere sva 4 kotaca ima li bitne razlika u duzini hoda pedale kada mu ti, recimo, das znak da je pocelo kocenje, a kada je skroz zakocen - znaci ne mos' ga rukom dalje vrtjeti. Takodje, zapisi neku procjenu centricnosti za svaki kotac....
U stvari, sam pocetak bi ovako: pripremi sve tj. skini kotac, upali motor, ugasi motor, neka je potpuna tisina, neka taj netko par puta nogom pritisne jako kocnicu i brzo pusti pedalu - oslusni cuje li se ista i sta se cuje... i tako kotac po kotac, motor palis da bi servo imao efekat i nakon gasenja; poslije toga kreni na ono sto sam gore napisao
Zavisno sta sa zakljuci, moze se dalje raditi sto treba. U principu odmah nakon zamjene plocica, ali ovo je vise slucaj ako se diskovi ne mijenjaju, uvijek ce se primjetiti razlika u sili i razlika u visini neposredno nakon toga, ali vec nakon kratkog vremena sve bi trebalo lec na svoje mjesto.
Originalni Volvo diskovi koje sam ja skoro zamijenio na mom autu, na primjer, nisu glatki i sjajni kao sto ce biti svaki stari (pa cak i jako istroseni), vec imaju kao dosta jasno izrazene i pod prstom osjetljive koncentricne krugove - znaci, dodirna povrsina prema plocicama je u prvom kontaktu puno manja i trebace jaca sila i malo veci hod - ali to ne bi trebalo da bude ni priblizno tako kako si ti opisao da se kod tebe dogadja.... Ako si neposredno poslije zamjene provjerio centricnost, onda jedino sto moze doci u obzir je los kvalitet zamijenjenih dijelova, najvjerojatnije plocice.
Zasto si uopce vrsio odzracivanje, mijenjao crijeva?? Nije lose zamijeniti kocionu tecnost kompletno ako ces se vec zezati sa svim tim, mada bez pravog remonta klijesta ja ne vidim neku preku potrebu ako sve radi kako treba. Za zamjenu kocione tecnosti poskidaj sve sisice za zrak kompletno, obezbjedi da kociona tecnost ne napravi previse problema, lagano pritiskaj pedalu kocnice uz dolivanje novog ulja u rezervoar i prati sta se desava tj. kakvo ulje izlazi. U stvari, nadji tanko gumeno crijevo koje ce moci nekako provizorno, ali da ne ispada, da se uglavi u navoj na cilindru kada skines sisicu i ubaci ga u staklenu teglu ispod svakih klijesta i gledaj sto izlazi napolje, to crijevo da bude sto krace moguce.... ne pritiskaj kocnicu snazno, nego lagano dok to sve radis i lagano pustaj pedalu, sve rukom....