Citat:
Činjenica. Ukoliko izbjegavate vožnju na plin u visokim okretajima motora, pogotovo na dužim relacijama, poput vožnje auto-cestama, svaki motor će živjeti dugo na plin, bez iznimke. Znači nije problem zavrtiti motor na plin prema crvenom području prilikom pretjecanja ili naglog ubrzavanja s mjesta. To će svaki motor preživjeti jer traje dovoljno malo vremena, pa ne stigne naškoditi. Imajte to na pameti i nema problema. Naravno, uz jedan jedini uvjet, a to je da je ugradnja i podešavanje plinskog sustava odrađena kako treba.
Što se tiče moje teorije zašto je tako, ne bih htio previše pojednostaviti stvari (jer doista materija je sve samo ne jednostavna), ali pokušat ću to objasniti tako da bude razumljivo i laiku. Jedan segment rada motora sa unutrašnjim izgaranjem odnosi se na idealan trenutak zapaljenja gorive smjese. Taj trenutak nije fiksna točka, nego je ovisan o puno faktora, poput oblika komore, broja ventila, količine smjese u cilindru, odnosno opterećenju motora itd., a jedan od bitnih faktora za određivanje tog trenutka je i gorivo koje se koristi, jer nemaju sva goriva istu brzinu izgaranja. Iskrom (trenutkom zapaljenja smjese) upravlja ECU putem složenih algoritama i povratnih informacija koje dobija od raznih senzora sa motora. Između ostalog, osim što se trenutkom iskre optimizira rad motora na način da motor isporuči najveći mogući okretni moment za količinu smjese koja mu je u datom trenutku na raspolaganju, taj trenutak iskre je izuzetno bitan kod velikog opterećenja motora u kombinaciji sa visokim okretajima. Naime, ponekad je iskru potrebno "pomicati" unazad, kako bi se motor zaštitio od detonacija ili još goreg, preignitiona. Trenutak zapaljenja direktno utječe i na temperature u cilindru, te na temperaturu ispušnih plinova. Ukoliko je paljenje pak kasnije, tj. prekasno, dio gorive smjese neće stići sagorjeti u cilindru, pa će temperatura u cilinidru biti nešto niža, ali će zato taj ostatak gorive smjese sagorijeti oko ispušnih ventila, a ponekad čak i u ispušnom sustavu, pa će to rezultirati višom temperaturom ispušnih plinova. Ponekad i preko 1000 stupnjeva cel.
Međutim, ponekad je iskru potrebno "gurnuti" i unaprijed, jer, kao što već spomenuh, nemaju sva goriva istu brzinu izgaranja. E sada, plinska instalacija sadrži i svoj "ECU" koji je piggy back sustava. To znači da to računalo "presreće" signale sa serijskog ECU-a i modificira ih prije nego ih proslijedi prema diznama goriva i bobinama, dok serijski ECU nema blagog pojma da je na autu "parazit". Kako plinski ECU presreće signale sa serijskog ECU-a, to znači da on trenutak paljenja goriva smjese može samo dodatno odgoditi, i nema načinda da ga potakne ranije. Vjerojatno sada već slutite, goriva smjesa plina i zraka je takve karakteristike da je iskru potrebno gurnuti unaprijed. A to piggy back ECU ne može. Kao posljedica prekasnog paljenja, imate visoki EGT (temp. ispušnih plinova), koji na duže staze jednostavno spali ventile. Zato vožnja na plin sa ciglom na gasu na autocesti no-no

.
Meni jedna stvar nije jasna.
Ako glavni ECU ima neki logaritam po kojem s obzirom na mnostvo inputa, mijenja outpute, onda i plinski ECU moze "uciti" na isti nacin da nakon prvog signala iz glavnog ECUa koji trazi ranije zapaljenje, sljedeci puta opali ranije (naravno, ne radi se samo o opaljenju nego i o promjeni svih parametara da kod duze voznje u visokim okretajima ne zgore ventili ali ovak mi je lakse).
Nije nuzno da svako opaljenje "ceka" signal iz glavnog ECUa pa onda on odluci kaj ce napraviti dalje. U tom slucaju naravno da nemre opaliti ranije nego kaj dobije signal iz glavnog ECUa.
Mislim...ak me razumijes kaj hocu reci
Tak da bi se moral nekako moci srediti logaritam i na plinskom ECUu da sljaka kak treba i pali ak treba i ranije.
Malo mi je nevjerojatno da to sljaka na nacin na koji si ti rekao tj. da plinski ECU nema svoje ja i nemre nakon 3 paljenja smjese skuziti da treba opaliti ranije 4. puta pa tak sve dok ne dodje novi imput s nekog od senzora odnosno glavnog ECUa da se neki parametar promijenio
Ili sam ja krivo skuzil tvoj post?