To isprekidano štektanje traje već nekih godinu dana, no mjesec-dva se čuje glasno, u početku je bilo jedva primjetno....pa nisam shvatio kao nekakav problem.
Dok je auto hladan ne čuje se, ali već nakon nekoliko minuta kad se motor ugrije štektanje u leru je vrlo glasno i primjetno.
S obzirom da 90% vožnje imam u gradu, od semafora do semafora, potrošnja mi je nešto veća od nekakvog prosjeka ali je možda prisutan i utjecaj lošeg rada tog ventila!?
Sad mi se čini i da kad je auto na višim obrtajima, na autocesti, i slično, da se nekako muči, ne vuče mi baš kao prije...
Na nekim stranim Volvo forumima sam pronašao slične probleme, ali ne na 1.6 Volvo motoru već na većim zapreminama Volvo motora i većih modela, kažu da se taj ventil treba očistiti, a tek ako čišćenje ne urodi plodom, treba ventil mijenjati...
No, u jednom autoservisu u HR koji popravlja i dosta Volva su mi rekli da su promijenili taj ventil na jednom V40 ali motor 1.8 i da je i dalje štektao...
opet, u jednom ovlaštenom Volvo servisu su mi rekli da bi vjerojatno trebao zamjenu tog ventila (1300 kn), a u drugom ovlaštenom Volvo servisu su mi rekli da osim ventila bi trebalo zamijeniti i varijabilnu remenicu (komplet 2000 kn), jer to navodno ide u kompletu, da se ventil sam ne mijenja, ... pa sad više ne znam što bi trebao mijenjati, a nemam love za razbacivanje...
Pokušati ću prvo dati očistiti taj ventil, pa ću vidjeti što dalje...
Mislio sam možda je netko imao takav identičan slučaj, pa da podijeli svoja iskustva - što je mijenjao, koliko ga je došlo, u kojem servisu je radio, ..., pa da ne lutam.
Unaprijed se zahvaljujem svima koji imaju volje i nekih iskustava i saznanja vezano za probleme rada tog ventila, a mogu pomoći savjetima ili svojim znanjem