ja ne znam kakva vi iskustva imate u vezi naručivanja i plaćanja iz vana, no evo da ja ovdje stavim svoje "iskustvo"
tijekom 8-og mj. moj majstor me upitao može li se nekako nabaviti uljni filter za gliser "Mercury" V-6, 30 microna itd itd, te ja nađem te filtere preko e-baya, no lik šalje samo u USA, a nakon toga i u nekoj trgovini u Houstonu (30 $ komad). s obzirom da mi je u Houstonu živio bratić, isti je preko nekog tamo "američana" naručio 4 filtera (120 $), koji je nakon kupnje otišao u prvi ured za slanje i poslao filtere za RH. kada je kutija sa 4 hebena filtera došla u RH, dobio sam fax-om papir da ovlašćujem firmu iz Zagreba da me zastupa prilikom carinjenja (preko Fed-exa je došao paket do Zgb-a, ali je naravno ostao na carini, jer to je strašan iznos???). nakon potpisivanja i slanja ovlasti natrag fax-om, bio je petak, u ponedjeljak je mail-om došla obavijest da se uplati iznos od 486,00 kn carine. nakon uplate carine, sve je poslano u Sisak. uglavnom računica je dosta jednostavna
- 4 filtera (30x4=120 $) = nešto ispod 600,00 kuna
- shiping to Croatia Fed-ex (nešto preko 250 $), vjerujem da se dalo i jeftinije, no šta je tu je
- carina = 486,00 kuna
na kraju smo novce slali Western Unionom za Houston, pa nas je sve skupa ispalo nešto ispod 2.800,00 kuna (milina, zar ne???)
eto toliko od mene