pozdrav svima,novi sam tu na volvo forumu i uclanio sam se jer mi treba pomoc oko nekoliko stvari...
dakle kupio sam s40 1.9td iz 1998...rekoh ajde napokon pravi auto,ono svedska kvaliteta i inzenjering,zovem covjeka i nalazim se s njim u Dugom selu..ono vide se godine na autu,ali pali na zub,vidim reparirana je bosch puma(ili lucas koja vec je) vidim u gepeku stari zupcasti remen,kao novi je gore,promjenjen...ono sve radi osim klime,kao pukao lajtung pokazuje meni covjek,rekoh to zavarim za 100kn i napunim kod frenda plinom i to ce bit to,sve u svemu meni cijena odgovara,auto regan godinu dana..ma to je to...pa nemozes fulat s tim jel tako? ja rekoh za te pare odlicno!sav sretan ja njemu lovu on meni auto i picim ja prema doma s njim iz Dugog sela u Dubravu i osjetim nekakvu vibraciju od 1800-2200 rpm,kao rezoniranje necega,pitam svog majstora,veli on nosac vjerojatno onaj desni kod mulde...nista strasno...i nabavim ja nosac,zamjenim ga i vidi auto stvarno vise ne rezonira od 1800-2200 rpm vec samo oko 2000 rpm...ma rekoh to je to,dizel je ,malo mora trest...i to je bila subota...rekoh zeni,sutra,u nedjelju idemo na sljeme s volvom nasim ponosom i dikom! i u nedjelju mi klinca u auto i na sljeme...i penjemo se mi gore sve super,parkamo se kod tornja,prosetamo malo i za 2-3h idemo kuci...spustam se ja niz sljeme i vidim u zavojima mi se pali lampica od ulja...tu sam se zabrinuo vec malo...rekoh tjerao sam ga uz brdo pa je mozda popio ulja,premda nisam primjetio neki dim...i spustim se sa sljemena i krenem prema Dubravi i oko Kvatrica meni lampica ulja zasvijetli skroz i ne gasi se...i auto nece vuc,trom ko bez turbine...i srecom imao sam od starog auta litru i pol ulja jos u kanisteru i naspem ja to u motor i dodjem doma nekak...i sad dignem haubu idem gledat kaj je,a ono crijevo povrata ulja iz turbine se raspalo i spetljalo turbinu i turbina normalno prdnula...rekoh dooobrooo...ajde moglo je biti i gore...nova(rabljena) turbina srecom na oglasu nasao za 100e+crijevo iz firme neko nabavio od hidraulike i stavio to za povrat i ajde rekoh to smo rijesili...dakle netko je stavio obicno gumeno crijevo od plina valjda za povrat ulja iz turbine...normalno ulje i temperatura su ga nagrizli i unistili...ajde rekoh dogodi se i na svabi ,kamoli ne na svedu
ali saga ne zavrsava tu...
i tako vozim se ja tjedan dana na posao s posla,po zenu na posao i sve ok ,malo trese to oko 2000rpm,ali boze moj...dizel je...i dodje opet nedjelja i ja rekoh idem ujutro na sajam malo vidjet na ciganiju sta ima...i krenem prema jakusevcu i stojim na semaforu na krizanju Heinzelove i Vukovarske i upali se zeleno,ja hocu krenut ,pocnem pustat kuplung i auto odmah uhvati i krene...dakle uhvatio mi kuplung skroz na dnu pedale...malo mi je bilo cudno ali rekoh ajde ok...i vozim ja,saltam ja kad nema vise vibracije na 2000rpm...auto kao nov ide!mislim sebi,ajde do jaja,nesto je sjelo kak treba i to je to sad...i obavim ja sajam i dodjem kuci,hocu se parkirat paralelno pred kucu i ubacim u rikverc ,pustam kuplung,kad ono nesto pocne mljet u motoru,auto se trese sav,ja brzo kuplung stisnem ono prestane,pustim opet,ono melje...nsita ugasim ga i zovem buraza i starog da me pogurnu malo...dizem haubu,ne vidi se nista...zovem mehanicara iz susjedne ulice,veli aj dodji do mene s autom...i doguram ja auto do njega,on na grabu i pocne se smijat...rekoh sta je?on veli od 8 sarafa koji drze getribu,tri su ti bila na getribi,pet ih nema uopce,a od ta tri ti je jedan pukao,dakle samo dva sarafa su drzala getribu...ja luuud vise! covjek od kojeg sam kupio auto,naravno otisao u njemacku i nema ga do 30.7. ,a on je auto kupio od nekog treceg i meni ga je preprodao samo i on nema pojma o nicemu...pomirio sam se vec da sam popusio,ali sta sad ,treba mi auto i moram ga slozit...naravno druk lezaj probio kroz pera korpe i unistio kuplung cijeli...a volvo kao volvo,kvalitetan sved jeli,kuplung preko popusta od firme i sta ja znam cega sve ne, 1512kn...(na peugeotu 307 sam platio 800kn za usporedbu) ali uz kuplung set ,otisao je i semering spojnicke,ona vodilica druk lagera...nekih 200kn jos...i naravno cilindar kuplunga pisa na gumicama...jos 200kn...ali ajde rekoh 2000kn i 500kn za ruke majstoru,ali bar imam novi kuplung i znam sta vozim...i taj dan sve ok,auto ne trese vise na 2000 rpm,vozi kao nov,ja sretan...drugi dan navecer oko 21h krenem obavit nesto u grad i vozim Branimirovom i cujem nesto kao da gubim dijelove s auta,ono kao da mi curi nesto...i nije mi jasno nista i sad onako usporim,stisnem kuplung da cujem jel to fakat meni nesto otpada ili sta...i odjednom auto se ugasi...rekoh pa sta je sad,nemoj me hranit,pa ulozio sam vec 500 e u tebe,sta sad hoces jos??...i stanem ja taman pred semafor na onom novom dijelu Branimirove kod raskrizja i kak sam bio jedini na semaforu,gurnem ga sastrane ,dignem haubu i gledam i ne vidim nista da je neko ulje negdje iscurilo ili da je masno ili da curi voda...rekoh da pogledam remenje,kad ono imam sta vidjet....faking zupcasti remen probio plastiku zastitnu i visi onako labav...kako,zasto se to dogodilo ,gledam u taj motor i neznam,nemam pojma jednostavno...vidim kuciste remena na par mjesta popucalo,valjda krhotina podletjela pod remen i potrgala ga....ili je remen pukao i polomio plastiku...zovem starog ,velim kaj je bilo,rekoh dodji me odslepaj...i odslepamo se doma,bilo vec 22h ...i raspitujem se ,gledam po forumima ,nikad nikom nije remen pukao na tom autu,tako da neznam dali ce biti kakvih posljedica na ventile,glavu itd...shvacam da moram skinut sve dolje i provjerit,ali majstor mi je na godisnjem i sad mi auto tjedan-dva mora stajati pred kucom u takvom stanju...
summa summarum, imao sam brdo automobila,ovakvih ,onakvih,cak sam i nekoliko Alfa romea imao

,ali niti jedan me nije razocarao i kostao kao volvo...( cak ni opel ) tako da sam se zapravo zelio pojadati vama volvasima ili volverima,kako li se vec nazivate,o mom iskustvu s volvom...
ako ima koji mehanicar dobar da mi kaze ima li nade da se ventili nisu popigali kad je pukao remen,ili ipak barem 4 ispusna su dobila?ili je mozda samo novi remen,spaner i vozi?nisam ni kuciste remena skidao tak da nevidim spaner kakav je i rolice i to...
pisite,tjesite me da se i vama dogodilo takvo nesto,da nisam sam na ovom svijetu i da volvo nije zapravo kvalitetan kako svi pricaju