Sada je: pon lip 23, 2025 4:07 pm.

Vremenska zona: UTC+02:00

Pravila foruma

OTVARANJE NOVIH TEMA- molimo vas da prilikom otvaranja novih tema u naslovu koristite slijedeće: tip motora,godište, kratak opis problema ( Npr. S40 1.8, 96g, čudan zvuk motora )

Započni novu temu  Odgovori  [ 13 postova ] 
Autor/ica Poruka
PostPostano: sri stu 30, 2011 2:13 pm 

Volvo je lagano počeo da me izluđuje. Prije par dana je počeo da trza prilikom ubrzavanja i sporo prima gas kao da radi na tri cilindra, to se sve dešava na benzinu. Na LPG radi nešto bolje ali i tada prekida struju pa se javljaju detonacije koje su glasne i hoće počupati crijeva od zraka i nekada čak od vakuma. Rekoh do svijećica je i kupim BKR6EKC od NGK koje sam nekada imao u Volvu i dosta su dobro radile. Stare svijećice BCRP6ETP čini mi se koje idu po katalogu sa tri kraka sam izvadio ali nisu izgledale potrošene. Ni sa novim svijećicama nije puno bolje.
Kablovi su zamijenjeni prije nekih 20 000 km. Lambda lampica odnosno check engine uvijek svijetli . Što se tiće potrošnje sa nekih 12-13 litara gradske vožnje plina otišao je na 18 l gradske a i prilikom penzionerske vožnje na otvorenoj cesti potrošnja je oko 16 litara. Prije je na otvorenom trošio oko 9 litara lagane vožnje.
Kada se motor dobro ugrije poslje 10-15 minuta vožnje radi prilično dobro i na benzinu i plinu ali ostaje problem prevelike potrošnje.
Motor inaće ne gubi vodu, prešao je 300 000 km, ulja što popije što prospe decilitar ili dva na 1000 km.
Dobri ljudi pomozite sa kojim savjetom osim da Volva gurnem u potok. (ovo više onako figurativno)

Vrh

PostPostano: sri stu 30, 2011 7:34 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: XC90 2.5T
Za početak skini klemu sa akumulatora na 15 min da resetiraš komp.
Meni su se javljali slični simptomi i uzrok je to što komp od auta krivo mješa smjesu zbog plina.
Nisam našao nekakvo trajno rješenje za problem već sam skidao klemu i resetirao komp kad bi se greške javile odnosno u mom slučaju to je bilo svakih 20-30tkm.

Vrh

PostPostano: sri stu 30, 2011 7:57 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: volvo a kaj bi drugo
Sviječice opet :!: Ajmo po n-ti put.Kad se voziš na lpg serijske sviječice koje idu po katalogu nisu dobre.Kod vožnje na plin je veča temperatura unutar cilindra pa to spali sviječice.Intercars NGK BCR8ES ako se nisam prevari i peri deri :D

WG-tjuner
Raskapam tuđe 850-ke ko da su moje!
Koji puta uspijem nešto i popraviti!

Vrh

PostPostano: sri stu 30, 2011 9:34 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: XC90 2.5T
Citat:
Sviječice opet :!: Ajmo po n-ti put.Kad se voziš na lpg serijske sviječice koje idu po katalogu nisu dobre.Kod vožnje na plin je veča temperatura unutar cilindra pa to spali sviječice.Intercars NGK BCR8ES ako se nisam prevari i peri deri :D
Kaže da je promjenio svjećice i dalje isti qrac. :think:

Vrh

PostPostano: sri stu 30, 2011 9:47 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: volvo a kaj bi drugo
Citat:
. Rekoh do svijećica je i kupim BKR6EKC od NGK koje sam nekada imao u Volvu i dosta su dobro radile. Stare svijećice BCRP6ETP čini mi se koje idu po katalogu sa tri kraka sam izvadio ali nisu izgledale potrošene. Ni sa novim svijećicama nije puno bolje.
Više sam se poveo za ovim.Ako su kablovio ok onda mu jedino ostaju bombine :D

WG-tjuner
Raskapam tuđe 850-ke ko da su moje!
Koji puta uspijem nešto i popraviti!

Vrh

PostPostano: sri stu 30, 2011 10:50 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: 960 aka Plavi Grom
Ako imaš problematiku s plinom možeš mi se javiti pa da porihtamo ;)
Nenadova dijagnoza je na mijestu ali treba malo bolje pogledati ispod haube
Koji plin je ugradjen(MODEL :?: -Mono ili direktno ubrizgavanje :?: )

940 2.0 Turbać
960 3.0 Šalta sam :-))
Martiauto2017 j.d.o.o
Automehanika-Autoplin

Vrh

PostPostano: čet pro 01, 2011 9:08 am 
Veteran
Veteran

Vozi: Nissan 350z
"Prije par dana je počeo da trza prilikom ubrzavanja i sporo prima gas kao da radi na tri cilindra, to se sve dešava na benzinu"

Moj glas ide isto za boMbine :D.

Vrh

PostPostano: čet pro 01, 2011 10:19 am 
Veteran
Veteran

Vozi: tečetri
kablovi 55% bomMmbine 45%

nađi se s nekim u blizina sa foruma sa istim autom pa malo transplantirajte, nemože škodit :D :arrow: ;)

Vrh

PostPostano: pet pro 02, 2011 3:43 pm 

Hvala na odgovorima. Probaću i sa tim svijećicama BCR8ES.
Koliko u stavri traju bobine? Jedna od njih je zamijenjena prije nekih 60000-70000 km a druga je možda i orginal tu od početka.
Kablovi su neki divlji plaćeni 100 KM i ugradio sam ih prije nekih 20000-30000 km.
Plin je Landi Renzo orginal talijan mislim ugrađen je u Italiji. Nemam pojma koji je sistem osim sto mu na elektronici od plina piše V 05 ako se ne varam. Mislim da nije ništa moderno i fancy jer je u auto sigurno od samog početka.Vjerovatno mono. Ima onu veliku mješalicu ili flanđu kako to neko zove.
Nisam navikao da Volvo zeza. Za nekih 50000 km kako je kod mene nisam mnogo potrošio na opravke i održavanje. Možda nekih 500 KM ili ti 2000 kuna.

Vrh

PostPostano: sri sij 11, 2012 9:07 am 

Volvo popravljen radi kao sat.
Bobina je bila u pitanju i to ona za 2 i 3 cilindar.
Na jednom svedskom sajtu procitah (http://www.skruvat.se" onclick="window.open(this.href);return false;) da ako je bobina vrela onda je pokvarena i gle čuda ugrijem motor dobro a ona prži pod rukom.
Trk u auto dijelove Škoro u Sarajevu i kupim bobinu za 47 KM ili ti neki 170 kuna. Orginal Valeo Made in France. Iskoristim priliku i kupim filtere za ulje i zrak za cijelih 9 KM ili 32 kune po komadu.
Napravim mali servis. Volvo sav sretan prede li prede.
Eto išao sam na kablove i svijećice a do bobine je bio problem. :D

Vrh

PostPostano: čet sij 12, 2012 3:47 pm 

Vozi: volvo
Zemljak vozim istog volva i prosle godine ode mi bombina i ja je platio 89 km u motoreksu, kako ti prolazis sa potrosnjom goriva zimi pozdrav.

Vrh

PostPostano: pet sij 20, 2012 3:00 pm 

Nikako. Plina troši kao Hummer H2.

Vrh

PostPostano: pon vel 13, 2012 1:54 pm 

Vozi: volvo a nije turbo
Evo da se i ja nadovežem na temu. I meni je volvać pre jedno 10-ak dana počeo da trokira, nevuče i sitno trza, radi kao na tri klipa kako na benzin tako i na plin.

Odem do prodavnice auto delova i kupim obe bobine, kablove i svećice. Uredno promenim te tri stvarčice i autić radi kao preporođen. Cena je bila ukupno 105 eura :shifty:

Bobine su neke italijanske, proizvođač "KW" - 70 eura obe

Kablovi Poljski "JANMOR" ( piše da su silikonski i da su za TNG i CNG ) - 25 eura

Svećice BOSH FR 6 DC+ 10 eura

Videću koliko dugo će to da traje :think: za sada je ok. Pozz

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 13 postova ] 

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: