Dakle, molim za pomoć ekipu koja je malo više u Volvačima...
Naime, ja sam nedavno kupio Volvo V40 2001. 1.9 d sa cca 132000 km (tako barem piše, iako se to nikad ne zna, ali sudeći po tome kako auto izgleda nije nemoguće).
Kad sam ga kupio, to je bio prvi Volvo kojeg sam vozio, i do sada nisam imao nekih iskustava s njima.
Uočio sam da je kod niskog broja okretaja poprilično trom, ali prvih dana nisam pridavao tome nešto puno pažnje, ali par dana nakon što sam ga kupio sam bio u situaciji da upalim auto, on radi mirno na leru, ali ne vuče nikako (možda 10-20% snage). Budući živim na brijegu, imao sam gadnih problema da se uopće popnem doma. Kako sam auto uzeo kod dilera, javio sam mu problem i on je kod svog mehaničara pregledavao auto i rekao da je bio problem u EGR ventilu (ili AGR, kako ga tko zove) i da ga je meštar pročistio i da je sad OK. Ja poberem auto i on je doduše išao kao i onda kad sam ga uzeo, ali sam sad počeo malo više obraćat pažnju na to da je auto trom. Naime, ako se desi da je skretanje i nakon skretanja da je uzbrdica, nekad moram ubacivati u prvu brzinu da bi savladao brijeg. Ono što je važno reći, je to da kad dođem do 2-2,5 soma okretaja, auto krene kao da ga iz praćke izbaciš...
Imam i ja frenda mehaničara pa ga je on uzeo i pogledao, pa je u EGR-u još pronašao pol šake čađe, pročistio sve čega se mogao sjetiti, i malo je bolje, ali još uvijek mi je trom...
Budući nisam imao iskustva sa tim autom, našao sam jednog preko oglasa isto godište i istog motora i probao ga i ide bolje. Ide onako kako bi jedan auto sa 100 konja i dizelskim okretnim momentom morao ići...
Jučer sam krenuo na put s njim i na pol puta mi izgubi snagu kao onaj prvi puta... Stanem i pogledam i vidim da je žica koja ide na EGR prislonjena uz EGR i da se opako zgrijala (bužir istopljen, ali žice cijele) i malo ja to odmaknem i prodrmam i krenem dalje normalno...
Sorry na dugom postu, ali problem me malo živcira
Btw, meštru sam dao novi MAF senzor da ga zamijeni i proba jel on, ali nikakve razlike... Inače, auto ne daje nikakvu grešku na kompjuteru (niti lampice u autu, niti kad ga se spoji na komp). Bio sam i kod Pinjušića da mi napravi dijagnostiku turbine, i on je izmjerio tlak i kaže da na niskim okretajima nema pritiska, ali kad se digne broj okretaja onda je pritisak OK. Po nekim indikacijama, on misli da nije turbina...
Još jednom isprike na dugom postu, ali sve su to informacije koje su vjerujem bitne... Ima li netko možda ideju što bi to moglo biti ili je imao neki sličan problem, zahvalan sam za sve komentare...
Pozdrav!