E kad su svi, rekao bih i ja koju pametnu.
Fluktacija i stalne rošade dizajnera davno su dovele do toga da više ne postoji prepoznatljiv dizajn kada je u pitanju bilo koja marka. Još gore je to što su dizajneri u auto industriji postali sve bliži onima u modnoj industriji, tj. pretvaraju se u metroseksualce, i stalno se čudim kako su neki modeli uopće prošli sve te upravene odbore i dogurali do proizvodnje. Kako Astra, tako i Insignija, i Mondeo a pogotovo ovaj novi Focus, pa aktualni modeli mazde 6, honde accord, detalji na novim audijima, citroeni koji se besramno pretvaraju u Audije, zadnje dvije generacije Laguna..... po meni - strašno.
Zašto bi onda Volvo bio pošteđen. Da kažem da je dizajnerski uspio samo zato što vozim stari S60, i zato što volim tu marku - neću.
Pa čak i za svoju najdražu marku, a to je BMW, nikad neću reć da im je uspio dizajn za interijer modela e60. Kako bi mogao kad igleda kao kredenac.
I onda Volvo od svega iskopira baš taj interijer (tj. određeni detalj).
Uglavnom, evo par primjera:
Prekrasno,
a šta je ovo!!
Doduše ima jedna malo blaža za srce:
Na šta to liči.
Prva asocijacija mi je..
Ali dobro, moglo je i gore, jel da.
Ajmo dalje, primjer br. 2:
Baš zgodno.
A ovo:
kao da gledam ET-ja.
Uglavnom, ne vidim zašto se toliko inzistira da se svakom zaljubljeniku u Volvo mora svidjeti svaki novi volvo, pogotovo kad uzmemo u obzir odmak od volvo tradicije, pogotovo po pitanju dizajna. A pogotovo kad jednostavno nije lijepši i gotovo. Za mene je aktualni S80 zadnji Volvo koji liči na auto i koji me zanima kao moguća kupnja. Ali ne i modelska godina 2012. ŠTa zanči ona grba za satelitsku navigaciju, tako besramno iskopirana od BMW-a. Baš me zanima kome se to sviđa? Taj ineterijer u S80 bio stvarno je po svojoj jednostavnosti odskakao od svega viđenog u posljednje vrijeme, pogotovo ostalih limuzina tipa C5, C6, mondeo, i mnogi drugi. A ovo sad...
onda mi je najgore kad auto treba biti sve u jednom. Dizajneri odgovorni za novi S60 objašnjavaju dizajn novog modela kao najsportskiji volvo ikad, koji je limuzina ali je ustvari dušom kupe.
Znači, žena zarobljena u muškom tjelu? Ili obrnuto? Ima krizu identiteta?
Pa vidi se!
Strašno je to koliko su novi modeli općenito nedorečeni i nezavršeni.
Pa ne može dizajn biti sportski, a da auto bude praktičan, ovjes mekan i udoban, da leti a da troši 3 litre na sto kilometara. Još da daje 10 litara mlijeka dnevno, di bi mu bio kraj.
Evo moj S60. Meni je njegov dizajn sijeo na prvi sliku.oduvjek mi se sviđao.
Čak mu i opraštam što je tako mal iznutra, jer je sportska limuzina.
Zato mu je i ovjes tako tvrd. I interijer je napravljen da imaš osječaj kako sjediš u kokpitu. Osječaj usmjerenosti prema vozaču je puno izraženiji nego kod svih zadnjih BMW modela, a koji je poznat po tome. Ali.
Najružniji dio njegove estetske pojave je to, što ima prednji pogon.
Kad god parkiram svoj auto kraj bilo kakvog 316 ili 318, jebi ga, BMW je prava sportka limuzina sa zadnjim pogonom, a ovo je Volvo.
Jednostavno, prednji pogon sa sobom neizostavno povlači prevelike prednje prevjerse, i čak iako nitko drugi ne vidi i ne zna da moj auto ima prednji pogon ja znam, i to mi smeta.
Malo sam se raspisao a kasno je, ali mislim da sam najvažnije rekao/natipkao.