Sada je: uto svi 20, 2025 8:48 am.

Vremenska zona: UTC+02:00

Pravila foruma

OTVARANJE NOVIH TEMA- molimo vas da prilikom otvaranja novih tema u naslovu koristite slijedeće: tip motora,godište, kratak opis problema ( Npr. S60 2.4, 02g, čudan zvuk motora )

Započni novu temu  Odgovori  [ 16 postova ]  Stranica 1 2 Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: čet kol 26, 2010 9:11 pm 
.
.

Dakle, već drugi put mi se dešava da sijalice kratkog svjetla pregore jedna za drugom u razmaku 10-15 sekundi.
Prije možda dvije godine stavio sam Osram Night breaker H7 sijalice u farove. Nakon cca 6 mjeseci korištenja (u BiH su upaljene i danju bez obzira na ljetno računanje vremena), prilikom jednog preparkiravanja auta, sijalica u desnom faru je pregorjela skoro odmah nakon paljenja auta, a u drugom faru 15-tak sekundi iza nje. Nisam se iznenadio što su pregorjele nakon pola godine jer i sam proizvođač kaže da traju kraće a jače svijetle, nego sam se iznenadio što su pregorjele skoro istovremeno. Pomislih je li moguće da su napravljene tako savršeno jednake da im je radni vijek isti u tih par sekundi.
Kupim drugi par istih sijalica i ovaj put one traju duže. Znam da je prva serija imala problema sa trajnošću pa se nisam iznenadio što je novi par trajao godinu i pol. I, nakon tih godinu i pol opet ista stvar: Nakon paljenja auta pregara sijalica u desnom faru, a odmah za njom (10-15 sec) i ova u lijevom.
Nisu valjda te sijalice tako savršeno jednake, majku mu? Ili moj volvo ima problema sa strujom, pa kada jedan far ostane bez opterećenja ovaj drugi dobije jači napon? Moram napomenuti da nisam primjetio da je nakon pregaranja jedne sijalice ova druga imalo jače zasvijetlila, što bi bila logična posljedica pojačanja napona.

PS: Sad kad razmislim, u ovih dvadeset i nešto godina od kako vozim, nikada mi sijalica u faru nije pregorjela u toku vožnje. Uvijek je to bilo odmah nakon paljenja svjetala. Mada, ni tu ne bi trebalo biti problema jer sam primjetio da volvo prilikom paljenja svjetala daje nešto niži napon pa ga nakon destak sekundi podigne na normalu, vjerovatno u cilju sprječavanja naglih toplotnih udara hladnoj sijalici.

Je li moguće da su ove sijalice tako savršeno napravljene ili je to neki poznati problem kod ovih vozila za koji ja, do sada, nisam znao?

Vrh

PostPostano: pet kol 27, 2010 7:58 am 
Veteran
Veteran

Vozi: Audi A4 8W
tak je meni na audijima bilo,isto sam koristio osram(silverstar) žarulje.
te žarulje svijetle određen broj sati i kad jedna rikne i druga će u kratkom vremenu.

Vrh

PostPostano: ned lis 24, 2010 3:11 am 
Veteran
Veteran

Vozi: C30 D
Ne vjerujem da je komercialno isplativo proizvoditi sijalice sa takvom tolerancijom da se rastaju od zivota u istom danu, a kamo li istoj minuti.
Mislim da imas problem sa strujom.

Vrh

PostPostano: pon sij 24, 2011 10:44 pm 

Vozi: Volvo S60
nemoj vrh sijalice dodirivati rukama ..... skidas im neki zastitni sloj i one ubrzo crknu ...

Vrh

PostPostano: pon sij 24, 2011 10:54 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: 850 2.0 plin
Citat:
nemoj vrh sijalice dodirivati rukama ..... skidas im neki zastitni sloj i one ubrzo crknu ...
Nema nikakvog zaštitnog sloja, nego ostaviš na žarulji sloj masnoće i ona zbog toga rikne.

Vrh

PostPostano: pon sij 24, 2011 10:55 pm 

Citat:
Citat:
Nema nikakvog zaštitnog sloja, nego ostaviš na žarulji sloj masnoće i ona zbog toga rikne.
heheh .... ma isti vrag ... vjerovatno radi toga im crkne :D

Vrh

PostPostano: pon sij 24, 2011 10:55 pm 

Citat:
Citat:
heheh .... ma isti vrag ... vjerovatno radi toga im crkne :D

Vrh

PostPostano: uto sij 25, 2011 4:44 pm 
.
.

Očito niste pažljivo čitali šta sam napisao. Sijalica odradi svoj propisani životni vijek i onda pregori. Ono što mi je čudno je da obje sijalice tako precizno odrade svoj životni vijek, skoro pa u istoj minuti.
Citat:
Citat:
Naravno da znam rukovati halogenkama jer sam za njih vezan i na poslu. Od masnoće na rukama sijalica neće pregorjeti nego će kvarcno staklo, od kojeg je napravljena, potamniti i time smanjiti efikasnost sijalice.

Vrh

PostPostano: sri sij 26, 2011 10:48 am 
Veteran
Veteran

Vozi: S60 2.5T summum 2005
[quote="Armin"]Dakle, već drugi put mi se dešava da sijalice kratkog svjetla pregore jedna za drugom u razmaku 10-15 sekundi.
Prije možda dvije godine stavio sam Osram Night breaker H7 sijalice u farove. [quote]
Te Osramice su jedno kvalitetno sranje, a ne svijetle toliko bolje koliko su skuplje. Vijek trajanja im je jednostavno prekratak.

Vrh

PostPostano: sri sij 26, 2011 11:40 am 
Veteran
Veteran

Vozi: V70R
Svojedobno sam metnul od Osrama Light@day, slabije svijetle ali puno duže traju. Iako su mi Silver light trajale preko godine dana.

Vrh

PostPostano: sri sij 26, 2011 1:12 pm 
.
.

Sad se u prodaji mogu naći NightBreaker plus. Navodno su im produžili radni vijek drugačijom žarnom niti i pozlaćenim kontaktima kako bi smanjili otpor na spoju, pa samim time i zagrijavanje.

A činjenica u koju sam se ja uvjerio je da svijetle bolje. To se lako može uporediti kada u jednom faru ostaviš običnu a u drugom staviš Silverstar ili NB. Da su malo poskupe - jesu, ali 40,00 KM godišnje za dvije H7 i nije nešto kada pogledam koliko dam za cigarete ili piće :violin:

Vrh

PostPostano: sri vel 02, 2011 6:55 pm 

Vozi: S80 T6/2001
Najčešći uzrok čestog pregaranja žarulja farova dolazi od loših amortizera koji prenose vibracije na karoseriju a ujedno i na žarulje. Iz vlastitog iskustva kad sam to čuo :?: i nakon izmjene amortizera koji stvarno nisu valjali, žarulje (36,00kn) traju sigurno već godinu dana a do tada je bila izmjena svakih mjesec-dva.

Vrh

PostPostano: sri vel 02, 2011 7:03 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: 2020 Volvo V60 R Design
Iskreno mislim da nije baš do amortizera. Ako i je onda je to samo drugi uzrok, a primarni i jedini uzrok pregaranja na S60 koji sam 100% siguran što oni konektori od jako loše plastike i nisu baš dobro izvedeni te dolazi do stalnih pomaka unutarnjeg djela te time dolazi do odvajanja podnožja sijalice od konektora i malo po malo sjebe žarulju. Kod mene promlem nije riješen trajno jel sam u promjeni farova, pa sam rastavio konktro i direktno spojio kontakte na žarulju.
Nadam se da ću nekome pomoći. :D

Vrh

PostPostano: sri vel 02, 2011 9:16 pm 

Vozi: S80 T6/2001
točno i loši kontakti mogu dovesti do povećanja temperature žarulje.

Vrh

PostPostano: sri vel 02, 2011 9:31 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: 2020 Volvo V60 R Design
Zaboravio sam napisati da zadnjih 9 mjeseci nije bilo problema.
:violin:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 16 postova ]  Stranica 1 2 Sljedeća

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: