Citat:
Citat:
Može li mi neko reći kako se (ili može li uopće) izvaditi zaštitna mrežica u rezervoaru ulja za kočnice. Prošle godine na tehničkom pregledu su htjeli da provjere tačku vrenja ulja ali je ta mrežica smetala da se ubaci sonda. Pokušavali smo sa izvlačenjem, zakretanjem, ali nije išlo. Pustili su me na tehničkom zbog relativno mladog godišta auta. Za nekoliko dana mi slijedi tehnički pregled, pa da vidim kako da riješim problem ove mrežice.
Danas sam na tehnički vozio rođakovog golfa II, inače u veoma dobrom stanju, ali je pao baš na ulju za kočnice. Tačka vrenja je bila 135 C a donja granica je 155 C. Vjerujem da je u mom volvu ulje još uvijek debelo unutar tolerancije, ali bih volio znati u kakvom je stanju.
I koja je, zapravo, tačka vrenja novog ulja?
mrežicu treba malo jače zapet sa malim šarafcigerom i ide van bez problema.
novo ulje treba imati oko 220-240C a sportska preko 260C i mjenjaju se u pravilu svake dvije godine.
ja sam sad stavio shell DOT5.1 i na ambalaži piše da se treba mjenjat
svake godine.
Hau jes nou, najbolje da pocnemo mijenjati ulje svaik 3 mjeseca.
Proizvodjaci se dosjetili kako povecati profit. Njima sigurno ne odgovara da ulje stoji po par godina u autu...
Molim cijenjene forumase da navedu koliko su puta culi za nesrecu izazvanu otkazivanjem kocnica zbog parnog cepa?
Ili barem za nesrecu u kojoj sumnjaju na problem starog ulja?