Kad sam prije deset godina prvi put vidio sliku S60 bio sam oduševljen na prvu. Bez suvišnih detalja, interijer u kojem ništa ne strši (osim malo spaceball), taman što dizajn mora imati da traje duži niz godina. Danas, iako ne sumljam u superiornost novog modela naspram starog, jednostavno, u bilo kojoj boji, auto mi ne leži i gotovo. Interijer, unatoč toj tako hvaljenoj konzoli pati od viška detalja, a to nije u duhu inteligentnih rješenja iz Švedske. Sve to me čini žalosnim, jer koliko sam čitao, motori su sjajni, i konačno dieseli imaju na dugačko proračunate brzine, pa se ne moraju vrtiti preko 4000 okretaja kao moj.
Međutoa, da budem iskren, nije to problem koji pati samo Volvo. Iskreno danas stvarno ne znam koji me novi model posebno privukao, i da kad bih kupovao, stvarno ne znam što bih izabrao. U stari, da budem precizniji, svi modeli koji mi se sviđaju su već bivši, ili su pred zamjenom. Iako je meni u biti na 1. mjestu BMW pa tek onda Volvo, u obzir bi došli samo e90, e60 ali karavan, i stari V70. Mislim da je sizajn u ovom ternutku u auto industriji otušao laganu u ku..c, jer su dizajneri gotovo svi redom metroseksualci, i mjenjaju kompanije kao čarape, pa je sasvim normalno da su svi poredu izgubili identitet. PAzi samo situacije u BMW-u, čovjek koji jer radio za FIAT-a, postavljan je za glavnog i dizajnera, i to još amerikanac, napravi revoluciju tj. totalni zaokretu u dizajnu, odstupi od svih temeljnih vrijednosti BMW-ovog dizajna (centralna konzola okrenuta prema vozaču npr.), izazove buru negativnih reakcija, ali im prodaja ode u nebo. I onda ga se rjeršavaju, i dovode čovjeka koji je radio u sjeni ovog prvog, i najavljuju povratak starim vrijednostima. Pa tko tu koga. I stvarno mi ide na nerve to da su Golfovi došli do 1400 kila, da se Lotus najavljuje sa supersportskim modelima sa 1500 kila, da auti sami parkiraju, da se Roveri voze sa Pežoovim motorima, Volvo sa Fordovim, itd, itd...
Šta drugo da kažem, nego da se pred svog S60 ja radije okrećem za nekom očuvanom 9-tkom, 850-tkom, ili BMW e34 e30 ili e36.
Jednom sam čak rekao, da kada ovaj S60 bude na izdisaju, kupujem neki stari auto, radim generalku ali baš generalku, ubacim neki odgovarajući moderni motor, i nabijem sve ove nove na onu stvar.
|