Citat:
Svi ti oni manje više imaju slične profile... razlike nisu velike.
Razlike u staklu su ti tkođer male, tako da po meni nema smisla uzimati punjene plinom, jer taj plin ionako iscuri van za 2-5 god. Jedino što ima smisla je trostruko staklo, koje je dosta skuplje.
Moguće je da se malo ovjesi nakon mjesec-dva, ali to se lako poštela.
razlike između plastičnih (PVC) prozora skoro i da nema. ako ti neko prodaje foru "ovi imaju 6 komora, a ovi 12" to ti je bitno samo u čvrstoći profila. i ovak i onak se u sve te profile stavlja čelični četvrtasti profil koji daje ukrutu, ali ne na spojevima. spojevi na PVC stolarili nemaju kutnu spojnicu nego su samo ljepljeni (rastopljeni pa stisnuti). rekao sam ti da odeš pogledati u show room u rep. austrije bez ikakve obaveze i traži ponudu za PVC ili aluminij.
http://www.k2-al.hr/site/" onclick="window.open(this.href);return false;
aluminij je skuplji za 30 - 40 %, ali opet sve ovisi koji profil ti se nudi (FEAL, Zekić, ALU-k ili čak Schuco). ove proizvođače profila sam ti poredao po cijeni i kvaliteti od najnižeg ranga prema vrhu.
ja osobno radim samo i isključivo sa ALU-k profilima.
A sada priča o staklu.
kao prvo ako uzmeš stakla punjena plinom taj plin niti će ikad iscuriti niti nestati, jer je to nemoguće iz hermetički zatvorenog prostora, naravno nikad nisi siguran da li je taj plin (argon) u staklu, jer je naravno bez boje. treba znati odabrati staklara koji će to stvarno staviti unutra.
Trostruko staklo je po meni bez veze, jer ako uzimaš trostruko staklo onda ti je na plastici vijek trajanja okova duplo kraći, što znači da ako se često otvara i zatvara do nekih 2 godine.
trostruko staklo nisam ugrađivao niti ljudima iznad maksimirske gdje dnevno prođe hrpa autiju i neznam niti sam kolko puta tramvaj. (živio sam uz maksimirsku tak da znam zašto ovo navodim kao primjer)
Stakla imaš:
1. jednostruko
2. IZO staklo
3. IZO staklo + Low-E premaz
4. IZO staklo + low-e + plin
5. IZO staklo + low-e + plin + špigl
pa sve do kud ti volja seže - čak i do aerodromskih stakla sa prigušenjem do 36 dB
LOW-E premaz - premaz na unutarnjem staklu koje reflektira unutarnju toplinu nazad u prostor ili vanjsku toplinu nazad van.
kao prvo trebao bi bi znati jednu i najvažniju stvar oko gotovog prozora. Staklo zastupa dobrih 90% gotovog prozora tako da radije uštedi na kvaliteti profila, a ne štedi na staklu.
mogao bi ti ovak o svemu tome pisati do jutra.