Sada je: sub kol 02, 2025 4:28 pm.

Vremenska zona: UTC+02:00

Započni novu temu  Odgovori  [ 108 postova ]  Stranica 1 2 3 4 5 ... 8 Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: 5 vs 4 cilindra
PostPostano: sri ruj 16, 2009 2:17 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: Nissan 350z
Ajde da i to više raspravimo, recimo da sam jako mlad, neiskusan i naivan :).
Na koji način biste me uvjerili da je 5 cilindrični motor superiorniji od 4 cilindričnog, znači navedite mi sve prednosti kojih se možete sjetiti u automobilu ukupne težine 1300 Kg i prednjeg pogona.

Unaprijed zahvaljujem 8).

Vrh

PostPostano: sri ruj 16, 2009 2:30 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
Ajde da i to više raspravimo, recimo da sam jako mlad, neiskusan i naivan :).
Na koji način biste me uvjerili da je 5 cilindrični motor superiorniji od 4 cilindričnog, znači navedite mi sve prednosti kojih se možete sjetiti u automobilu ukupne težine 1300 Kg.

Unaprijed zahvaljujem 8).
Vjerujem da odgovor leži u tome gdje je (u današnjoj tehnologiji motora) optimum zapremnine jednog cilindra gledano po specifičnoj snazi (snaga/radni volumen). Naravno da to nije samo tako za reći obzirom na razne konstrukcije motora (benzinske-dizel, turbo-atmosferske, redne-V-boxer), no, ako se ograničimo na redne turbo benzince rekao bih (pi*oko) da optimum leži na oko 500ccm po cilindru. Zato današnji najbolji 2.0L turbo benzinci imaju 4 cilindra, 2.5L 5 cilindara, 3.0L 6 cilindara itd.

P.S. Ne bih ja uplitao težinu auta u tu priču

P.P.S. Jučer predvečer sam imao priliku provozati Mercedes SL 63 AMG, i mogu ti reći da ono tvoje "A naturally aspirated engine, is an engine with neverending lag" nikako ne stoji, barem ne za taj auto! :wink:

Vrh

PostPostano: sri ruj 16, 2009 2:34 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: V70R
Mirnije radi.

Vrh

PostPostano: sri ruj 16, 2009 2:37 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: V70R
Ima lijepši zvuk, al to je stvar ukusa i kao takvo teško mjerljivo.

Vrh

PostPostano: sri ruj 16, 2009 2:38 pm 
Veteran
Veteran

Ali ja baš želim konkretno znati za auto ukupne težine do 1300 Kg i prednji pogon. Sasvim slučajno takav vozim, a sugerirali ste mi u više navrata kako bih trebao u njega ubaciti 5 cilindrični turbo motor, pa me zanima što bih sa time dobio?

Što se tiče AMG-a, vjerujem da si impresioniran, ali me to ne čudi jer očigledno nisi probao turbaka sa pravom turbinom, a ne restriktorom na ispušnom sistemu ;).

Vrh

PostPostano: sri ruj 16, 2009 2:39 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
Ima lijepši zvuk, al to je stvar ukusa i kao takvo teško mjerljivo.
Ovak ili onak, ima ljepši zvuk! :lol:

Vrh

PostPostano: sri ruj 16, 2009 2:46 pm 
Veteran
Veteran

Znači zvuk i eventualno mirniji rad (pretpostavljam da se ovo odnosi na ler?)?
Za sada niste previše uvjerljivi. Nadam se da to nije sve?

Vrh

PostPostano: sri ruj 16, 2009 2:48 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: Mazdu 4x4
Citat:
ne, tu je još i potpuno besplatno prekrasan set noževa :lol:

Vrh

PostPostano: sri ruj 16, 2009 2:49 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
Ali ja baš želim konkretno znati za auto ukupne težine do 1300 Kg i prednji pogon. Sasvim slučajno takav vozim, a sugerirali ste mi u više navrata kako bih trebao u njega ubaciti 5 cilindrični turbo motor, pa me zanima što bih sa time dobio?

E da, skoro pa zaboravih - naravno, dobio bi mogućnost da uživaš u nevjerojatnoj ljepoti zvuka rasnog petaka! 8)

Što se tiče AMG-a, vjerujem da si impresioniran, ali me to ne čudi jer očigledno nisi probao turbaka sa pravom turbinom, a ne restriktorom na ispušnom sistemu ;).
U tom scenariju ne bi ništa dobio. Po meni bi dobio jedino sa AWD (i to onim pametnim, koji zna i do 90% snage prebaciti na stražnju osovinu kad prepozna da ubrzavaš). Kada bi pak imao AWD (ili stražnji pogon) onda bi dobio mogućnost da nafrljiš veću snagu (jedan cilindar više nije zanemariv) jer bi imao pogon koji to može spustiti na podlogu.

Taj auto nema turbinu ali (ak se dobro sjećam) ima skoro duplo veći moment od tvoje pile. Vozio sam i prije aute preko 400KS (ovaj čini mi se ima oko 520) ali nikada nešto s takvim momentom. Nema tu nikakvog lag-a, vuče fakat kontinuirano, kao da je elektromotor. S tim da tom motoru namjerno nije stavljen supercharger (prošla verzija je imala), tako da sam fakat impresioniran. Pravo remek djelo njemačke tehnologije. Ali ok, iz principa neću dalje hvaliti Mercedesa (pa makar to bio i AMG) na Volvo forumu! :naughty:

Zadnja izmjena: Kova, dana/u sri ruj 16, 2009 2:52 pm, ukupno mijenjano 1 put.

Vrh

PostPostano: sri ruj 16, 2009 2:51 pm 
Veteran
Veteran

eventualno dobiješ malo manje prostora pod haubom, koju kilu više pritiska na prednju osovinu. Ovak moraš utege metat ko na tomu vinkovića :mrgreen:

Vrh

PostPostano: sri ruj 16, 2009 2:53 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
Ali ok, iz principa neću dalje hvaliti Mercedesa (pa makar to bio i AMG) na Volvo forumu! :naughty:
zašto ne, uz svu ljubav prema volvu ja sam sklon tvrdnji da je mercedes radio, radi i radit će bolje aute nego volvo ( osim dvojke :mrgreen: )

Vrh

PostPostano: sri ruj 16, 2009 2:53 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
Citat:
ne, tu je još i potpuno besplatno prekrasan set noževa :lol:
:lol:

Vrh

PostPostano: sri ruj 16, 2009 2:58 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
Citat:
Ali ok, iz principa neću dalje hvaliti Mercedesa (pa makar to bio i AMG) na Volvo forumu! :naughty:
zašto ne, uz svu ljubav prema volvu ja sam sklon tvrdnji da je mercedes radio, radi i radit će bolje aute nego volvo ( osim dvojke :mrgreen: )
Pa ne znam baš.. Volvo nema auto u cjenovnoj klasi jednog SL63 AMG pa svaka usporedba pada u vodu, međutim u istoj cjenovnoj klasi meni je Volvo bolji od Mercedesa, Audia i BMWa (gledam u odnosu na svoj C70).

Vrh

PostPostano: sri ruj 16, 2009 3:19 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
Taj auto nema turbinu ali (ak se dobro sjećam) ima skoro duplo veći moment od tvoje pile. Vozio sam i prije aute preko 400KS (ovaj čini mi se ima oko 520) ali nikada nešto s takvim momentom. Nema tu nikakvog lag-a, vuče fakat kontinuirano, kao da je elektromotor. S tim da tom motoru namjerno nije stavljen supercharger (prošla verzija je imala), tako da sam fakat impresioniran. Pravo remek djelo njemačke tehnologije. Ali ok, iz principa neću dalje hvaliti Mercedesa (pa makar to bio i AMG) na Volvo forumu! :naughty:
Ako se radi o novom modelu, taj ima 620Nm pri 5200 okretaja. AKo je to duplo više od mog onda meni matematika stvarno ne leži. A možda se ti ipak "loše" sjećaš ;). Jednog lijepog i sunčanog dana (a taj je sve bliži), kada budem imao kovane klipnjače i presložen motor, na 5200 okretaja garantiram moment od barem 550 Nm, odnosno mogao bih ga i sada postići ali sa upitnim vijekom trajanja klipnjača. No, pustimo ono što će biti, a držimo se onoga što je sada. Mojih 480Nm u 1300 Kg se osjeti samo mrvicu jače nego njegovih 620Nm i 1940Kg+vozač ;).
http://www.leftlanenews.com/mercedes-be ... 3-amg.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Vrh

PostPostano: sri ruj 16, 2009 3:22 pm 
..
..

Citat:
Citat:
Eto to ti ne stoji nikako...
Koji su to bolji mercovi... Inače sam bmw fan da se razumijemo...
C klasa koja trune sve i jedna, tromi benzinci do bola (govorimo o normalnoj ponudi 4 i 6 cyl), a troše ko fapovi, problemi s ručnim mjenjačima c klase 2001-2008, e klase isto trunu do 2000 da je to strašno, S350D od 2.5 tone i performansama kamiona i isto takvoj potrošnji goriva i ulja, S500 rikavanje elektronike masovno, problemi sa prvim serijama cdi-a, itd itd... Nije volvo sad neka božanska i bezgrešna marka, ali moj ruka i mercedes je prestao biti nešto još 95. kad se prestala raditi linija 124, tu je prestala kvaliteta kod njih...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 108 postova ]  Stranica 1 2 3 4 5 ... 8 Sljedeća

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: