Citat:
Citat:
Molio bih za mišljenje tj. savjet: otkad je auto došao prilikom svakog malo bržeg nailaska na neravninu na cesti (a takvih su zagrebačke ceste pune) čuje se prilično neugodan prigušeno metalni zvuk kada se prednje gume sretnu s neravninom. Ponekad se to čuje i na stražnjim gumama, ali bitno slabije. To se dešavalo i prije nego sam zamijenio amortizere i opruge, dakle nije vezano s tim. Dečki u Baotiću su si dali truda i pregledali prednji most i nisu niš našli.
Zanima me da li bi razlog mogao biti u gumama 235/40R18 koje naproto nemaju dovoljno "mesa" da se nose s tim neravninama?
Da li bi mi u tom slučaju pomoglo da pređem na 235/45R17?
5% od 235 je 12 milimetara, malo će biti mekše ali ne vjerujem da će se nešto jako osjetiti. Jedino da Zagrebačke ceste porade na problemu.

Na V50 imamo 205/50R17 i nema s tim problema. Kad se naleti na istu neravninu čuje se samo tupi zvuk kako guma absorbira udarac. Ta guma ima 102,5mm profil što je niže od 235*45=105,75. Doduše, istina je da je V50 oko 250 kg lakši od C70, tako da gume ne trpe jednako..
A kaj se tiče Zagrebačkih cesta, to da oni pošteno počnu sređivati ceste bojim se da neću doživjeti niti ja a kamoli moj Volvan.
P.S. A jel to znači da bi visina ostala praktički ista (jer je 12mm otprilike 1/2 incha)?