Sada je: pet lip 20, 2025 7:30 pm.

Vremenska zona: UTC+02:00

Pravila foruma

OTVARANJE NOVIH TEMA- molimo vas da prilikom otvaranja novih tema u naslovu koristite slijedeće: tip motora,godište, kratak opis problema ( Npr. S40 1.8, 96g, čudan zvuk motora )

Započni novu temu  Odgovori  [ 31 post ]  Stranica 1 2 3 Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Cijev
PostPostano: uto vel 12, 2008 9:00 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: V-iše ništa40
Još jesenas mi se raspala ona fleksibilna cijev koja ide iz kutije zračnog filtera pa negdje u blatobran. Neki dan sam vidio u gramatu one alu fleksi cijevi :? za ventilacije ili sl. pa mi palo na pamet :? da probam pripasat. Mogu li to iskoristit iako je fi veći od potrebnog i pošto je to cijev od metra, jel bi značilo šta da se negdje dublje gurne?
Još nešto, lagano gubim antifriz :evil: , a ne mogu skužiti gdje. U zadnjih dva tjedna sam već dva puta dosipavao jer je bilo ispod minimuma. Odozgora ništa ne vidim, na asfaltu ne primjetim ništa. Ako odem na grabu, jel bi možda trebao gledati pod jačom turažom, ili kad upali ventilator?
Postoji li mogućnost da voda ulazi negdje u cilindar ili sl? ta ideja mi je pala na pamet jer sam zabrijao da moj auto uvijek pušta jako puno pare na auspuh i kad stojim negdje u koloni gledam deset auta i nikom ne ide para iz spulje osim meni.
E da, još jedno (možda glupo) pitanje. Jučer sam otvorio poklopac ulja dok je motor radio i sve sam zašpricao :lol: . Danas mi je frajer na tehničkom rekao da se to nebi smjelo dogoditi. Jel to istina? BTW, eko test - sve 5.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto vel 12, 2008 10:26 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: V70R
Ako gubiš vodu trebalo bi biti tragova istjecanja. Obično je to bijeli trag na mjestu gdje se voda osušila. Provjeri sve cijevi i nemoj tražiti previše mokre tragove vode je se ona brzo osuši na toplom motoru. Pretpostavljam da auto ne gubo vodu dok stoji. Dakle u VADIS-u potražiti sve cijevi i svaku dobro provjeriti. Pogledaj dobro i kiler i pumpu za vodu kao i kompenzionu posudu.
Para koja izlazi iz tvog auspuha u stvari nema veze s vodom u rashladnom sistemu. Ona je u stvari vodena para koja se kondenzirala u auspuhu dok je auto stajao i prilikom prolaska toplih ispušnih plinova lagano hlapi.
Osim toga ako i dođe do kontakta (čitaj puknuća dihtunga na glavi motora) vode iz rashladnog sustava i komore za sagorjevanje, onda kompresija koju stvara klip ulazi u kanale s rashadnom tekučinom. Dakle događa se upravo suprotno od onoga na što ti sumnjaš, da ti voda kroz cilindre ide na auspuh van.
Kaj se cijevi tiče možeš je slobodno koristiti. Neznam kak buš riješil razliku u promjeru samo pazi da sve fino dihta i da nebu zrak ulazil negdje sa strane.
Ovo s poklopcem ulja nije baš mudro raditi dok motor radi. Pgotovo ako je kao tebi čep od ulja na deklu (poklopcu) glave motora. Naime kako su ispod njega bregaste osovine koje pritišću ventile one se normalno podmazuju uljem i ujedno to ulje prilikom vrtnje špricaju naokolo. Postoje motori, kao moj, kojem poklopac ulja nije na deklu već na vrhu plastične cijevi koja se spušta skroz u karter. Dakle kada ti naljevaš ulje nalevaš ga u glavu motora a ja direktno u karter. Logično ako ja otvorim poklopac od ulja da se ništas neće desiti. Dakle sasvim je normalno da je tvoj motor špricao ulje i savim je normalno da moj to ne bi napravio.
:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri vel 13, 2008 6:17 am 
Veteran
Veteran

Citat:
Ovo s poklopcem ulja nije baš mudro raditi dok motor radi. Pgotovo ako je kao tebi čep od ulja na deklu (poklopcu) glave motora. Naime kako su ispod njega bregaste osovine koje pritišću ventile one se normalno podmazuju uljem i ujedno to ulje prilikom vrtnje špricaju naokolo. Postoje motori, kao moj, kojem poklopac ulja nije na deklu već na vrhu plastične cijevi koja se spušta skroz u karter. Dakle kada ti naljevaš ulje nalevaš ga u glavu motora a ja direktno u karter. Logično ako ja otvorim poklopac od ulja da se ništas neće desiti. Dakle sasvim je normalno da je tvoj motor špricao ulje i savim je normalno da moj to ne bi napravio.
:wink:
Znaš kako kažu, budala uči na svojim greškama :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri vel 13, 2008 9:50 am 
član VKH
član VKH

Vozi: xxxxx
Ako bi ti antifriz ulazio u cilindre imao bi veliki pritisak u sistemu,,, ako nema pritiska onda negdje lagano suzi ili na pumpi vode ili na nekom od spojeva, može ti i biti unutarnji hladnjak.....

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri vel 13, 2008 5:40 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: Audi A4 8W
pogledaj ono gumeno malo crijevo vode što vodi prema turbini ,meni je tamo puštalo pa sam mjenjao ..

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri vel 13, 2008 9:45 pm 
Veteran
Veteran

Budem za vikend otišao kod frenda na grabu, odozgora niš ne vidim. Jel se vidi vodena pumpa bez skidanja poklopca zupčastog remena?
Jooooj, počeo mi je ići na živce. :evil:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri vel 13, 2008 9:48 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: Audi A4 8W
nećeš ništa vidjet na grabi zbog tog crijeva,pipni ga rukom pa vidi dali slini,to ti je ono odmah iznad heatshilda od turbine šta ide iz posude vode prema turbu.
pazi zna bit vru-će :lol: :lol:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri vel 13, 2008 9:53 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
nećeš ništa vidjet na grabi zbog tog crijeva,pipni ga rukom pa vidi dali slini,to ti je ono odmah iznad heatshilda od turbine šta ide iz posude vode prema turbu.
pazi zna bit vru-će :lol: :lol:

Mislim da je to crijevo ok, mislio sam na grabi vidjeti hladnjak i ima i dole nekih crijeva. Baš je gužva u šesnestercu, kako majstori zavuku ruke tamo?

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned ožu 30, 2008 11:59 am 
Veteran
Veteran

I dalje redovno gubim vodu, a ne znam gdje. Jučer mi je jedan frend rekao da je to loš znak ako ne vidim gdje pušta. Spominje dihtung glave. ako sam dobro skužio Kikija, ako je to, onda bih trebao imati veliki pritisak u sistemu, znači napuhana crijeva. Moja budu tvrda, ali ne baš kao kamen, mogu ih stisnuti. U ulju ne primjetim nikakvu pjenu, ali u posudi antifriza još uvijek ima malo ulja, ne kao prvi put kad sam primjetio, ali ima.
Od zadnjeg slaganja motora sam napravio nekih cca 7-8 tkm. Nisam pametan šta da radim, brijem da bi se trebao javiti u Biškup.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned ožu 30, 2008 3:56 pm 
Veteran
Veteran

:idea: Možda glupo pitanje ali znam da se je to radilo na autima, pritezanje kilo ključem vijaka glave motora nakon cca 2000km od mijenjanja brtve glave.
Duugooo više nisam u meh. vodama pa ne znam ako se koriste limene brtve i allu glave da li je to još potrebno raditi :oops: ali se sječam da je zanemarivanje takvih stvari uzrokovalo između ostalog i gubitak rashladne tekućine koja nije neophodno ulazila u cilindar več je izlazila na drugu stranu van.
I još jedna stvar; čep vode na expanzionoj posudi se ne bi trebao nikada pritezati do kraja na silu pošto oni na sebi imaju jednosmjerne ventiliče da bi cijeli sistem mogao "disati", a ima još i caka s odzračivanjem sistema....

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned ožu 30, 2008 8:56 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: xxxxx
Iggy, svakak preporučam pregled kod Biškupa :idea:

Boris-- na tom autu nema dodatnog pritezanja ( previše posla da se to priegne ) iz tog razloga se glava steže nekoliko puta prilikom montaže i to u Nm a kasnije stupnjevima...

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned ožu 30, 2008 10:14 pm 
.
.

iz neugodnog iskustva: pjena se meni pojavljivala u antifrizu dok auto radi, ne u ulju.. ulje u vodi nije dobar znak naravno.. meni je tako drukao pritisak u sistem da ga je bilo nakon odstajane noći još uvijek ujutro kod otvaranja čepa... uglavnom, pregled ti ne gine. držim palčeve da je neka glupost!

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned ožu 30, 2008 10:14 pm 
Veteran
Veteran

Citat:
Boris-- na tom autu nema dodatnog pritezanja ( previše posla da se to priegne ) iz tog razloga se glava steže nekoliko puta prilikom montaže i to u Nm a kasnije stupnjevima...
To sam si i mislio pa sam zato i naveo da je pitanje možda glupo :lol: :lol: , tako se je davno radilo na gusnatim glavama i klasičnim brtvama ali ono s čepom i dalje stoji zar ne :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned ožu 30, 2008 11:12 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: C70 T5
ak gubi vodu onda može bit i u pitanju dihtung glave, pa voda ulazi u motor ali prilikom razvijanja velike temp. ona ispari pa zato nema tragova vode. Ako je to u pitanju onda zasigurno mora drukat pritisak u crijeva; pa ona obiučno s vremenom i ako su stara popucaju. Svakako na pregled, nema druge!

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon ožu 31, 2008 10:26 pm 
.
.

Citat:
Iggy, svakak preporučam pregled kod Biškupa :idea:

Ako se sjećaš Kiki ja sam ju svejedno pritegnuo :? Pogotovo nakon što sam skužio kod skidanja glave da su šarafi prilično labavi bili tj. prijašnji meho il ju nije znao stegnuti il ju je ipak trebao još nakon 2000 dotegnuti :) Ulje u posudi sa vodom je nažalost najvjerojatnije dihtung :cry: BTW za sad kod mene sve pet i nadam se da će tako i ostati!!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 31 post ]  Stranica 1 2 3 Sljedeća

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: