Daklem imam problem sa mjenjačem dok je temp ulja mjenjača do 50 C.
Prvo sam primjetio da ponekad dok je hladan zna "profulati" i kasno promijeni brzinu 2->3 ili 3->4 , 1->2 i 4->5 je OK.
Sad je to postalo pravilo pa sam si dao truda i vozio sa upaljenom Vidom i problem sa šaltanjem se javlja samo dok je temo <50C , čim dosegne 50C sve se normalizira i mjenjač uredno šalta.
Tražio guglao i ništa osim da bi mogao biti problem sa uljem (premalo, staro, zmazano...)
Inača mjenjač je generalno repariran prije 37000 KM, novo Mobile ATF, sigurno je resetiran i pokrenuta ponovna adaptacija ali nisam siguran da li je majstor napravio reset countera za starost ulja...
Ulje provjerio ima ga taman koliko treba biti (odradio punu proceduru , zagrijavnja , voženje, stajanj šaltanja i naravno spekel ruku

), boja tj viskoznost mi se čini OK.
Čitajući neke Amere kažu da se ulje mijenja (zavisi od režima voženja) 45000-60000 , to je mišljenje onih koji mijenjaju ulje
E sad znam da je prva ideja zamjena ulja ali ipak i to košta (iako naravno puno manje nego generalka mjenjača).
Druga stvar koja sam primjetio/izmjerio je da u uvjetima gradske vožnje kada je bil zadnji "toplinski val" temp ulja se dio vremena drži slično kao i hlađenja ali onda raste i u max je došlo do 114 C no onda se spusti do 95, a kao optimalno je 80 - 90 max, auto se ne pregrijava i ostalo je OK...
ideje, savjeti , mišljenja dobrodošla...
da li ima neki parametar koji Vida (TCM) može mjeriti da pomogne oko dijagnostike
Edit : evo i greške iz Vide, ništa oko mjenjača .... (sve greške već dugo imam i nikak uloviti vremena da riješim ...)
BTW nedavno nabavio Vidu pa ako će nekom trebati pomoć tj čitanje grešaka tu sam

, kako dugo nisam ništa pisao niti komentirao da bar tak pridonesem kolegama na forumu