Sada je: čet lip 19, 2025 9:10 am.

Vremenska zona: UTC+02:00

Pravila foruma

OTVARANJE NOVIH TEMA- molimo vas da prilikom otvaranja novih tema u naslovu koristite slijedeće: tip motora,godište, kratak opis problema ( Npr. S40 1.8, 96g, čudan zvuk motora )

Započni novu temu  Odgovori  [ 12 postova ] 
Autor/ica Poruka
PostPostano: pet lis 12, 2007 9:57 am 
..
..

Molim vas za savjet.

Prije dva tjedna, kiša pljušti ko iz kabla. Idem na posao, zakočim na križanju, kadli kočnica propadne 3-4 cm (teško za procijeniti), NE KOČI, uz zvuk DUM-DUM-DUM. Nakon toga brzo je otpuštam i stišćem ponovno, i koči kao da ništa nije bilo. Nakon te neugodne epizode otišao sam na redovni servis, gdje su mi promijenili zadnje pločice (bile su tanke), kočiono ulje i instalacije su OK. Propadanje kočnice pripisao sam mokrim uvjetima, no isto se ponovilo i danas.
Nazvao sam servis i meštar veli da je to normalno , odnosno da je to zbog ABS-a, tj. ako u datom momentu kad stisnem papučicu ima na cesti šodera, lišća i sl, da onda propadne kočnica. Danas kad mi se ovo dogodilo na Maksimirskoj, nije bilo ni šodera, ni lišća niti je bilo mokro.
Što da napravim, auto sad normalno koči, čak sam ga i testirao, par puta se zaletio na ravnom gdje nema nikoga i fest stisnuo papučicu, no nije propala?????
U čemu je stvar, mislim ipak se radi o kočnicama!!!!. Ne mogu vjerovati da je to normalno.
Dečki unaprijed hvala na odgovorima,
pozdrav joja

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet lis 12, 2007 10:32 am 
.
.

Kolko se ja kužim to je normalno funkcioniranje ABS-a. KAd se upali / aktivira papučica malo propadne. Mislim da je to sve OK.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet lis 12, 2007 1:13 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: volvo a kaj bi drugo
Sasvim normalna pojava.Mora bi malo testirati negdje(naravno ne na otvorenoj cesti i da ti nitko nije iza leđa)da u potpunosti shvatiš kako funkcionira ABS.To propadanje je normalna stvar jer sustav mora si osloboditi malo mjesta kad proradi ABS tj motor pumpe ,vidjet češ nakon testiranja da kada držiš duže pritisnutu paučicu ona uz vibracija i taj dum-dum-dum se polako vrača u gornji tj. svoj normalan položaj.A to što kažeš da se danas ponovilo a kolnik je bio suh nemora biti,moguče je da je samo jedan kotač naletio na skliski dio i sustav je odmah reagirao tj. obavi svoj posao.Zato bez brige i straha i slobodno držiš papučicu kočnice i dalje kad se čuje dum-dum jer će tako kočenje biti vjerujatno efikasnije nego da ju ti otpuštaš i ponovo stiščeš 8)

WG-tjuner
Raskapam tuđe 850-ke ko da su moje!
Koji puta uspijem nešto i popraviti!

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto lis 16, 2007 9:13 am 
..
..

Dečki, jel imao još netko ovakvih iskustava s kočnicama?

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto lis 16, 2007 10:13 am 
član VKH
član VKH

Vozi: xxxxx
Po tome što si opisao to bi bio normalan rad ABS-a, dovoljno je da jedan kotač izgubi grip da se sistem upali, te reagira uz propadanje i dizanje papuče kočnice (vibriranje i zvukove).

Odi kod nekog majstora i nek on isproba zakočiti, da budeš 100% siguran da je to to.

Vrh

PostPostano: pet lis 19, 2007 9:22 am 
Veteran
Veteran

Vozi: 850
Citat:
... nije bilo ni šodera, ni lišća niti je bilo mokro...
A kakve su gume? Što su gume lošije tj. izlizanije, prije počinje proklizavanje kod kočenja pa i ABS ranije hvata. I to na suhoj cesti, bez šodera, lišća...

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet lis 19, 2007 10:01 am 
Veteran
Veteran

Vozi: XC90 2.5T
Citat:
Dečki, jel imao još netko ovakvih iskustava s kočnicama?
Imao sam isti problem koji je rješen sa novim gumama.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet lis 19, 2007 2:03 pm 
..
..

Sumnjam da su gume, one su kao nove. Bojim se samo da nije nešto tipa kočioni cilindri, cijevi.... Ne znam kako se uopće sa sigurnošću dijagnosticira eventualni kvar tog tipa na kočionom sustavu????? :?: Zato su me zanimala vaša iskustva.
KIKIR6 veli"dizanje papučice kočnice" no u mojem slučaju kočnica se nije digla već propala.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet lis 19, 2007 2:47 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: xxxxx
Citat:
Sumnjam da su gume, one su kao nove. Bojim se samo da nije nešto tipa kočioni cilindri, cijevi.... Ne znam kako se uopće sa sigurnošću dijagnosticira eventualni kvar tog tipa na kočionom sustavu????? :?: Zato su me zanimala vaša iskustva.
KIKIR6 veli"dizanje papučice kočnice" no u mojem slučaju kočnica se nije digla već propala.

Pa ne digne se to za pola metra, pedala varira gore-dolje jako malo, te imaš ponekad osječaj ko da ti netko gura natrag pedalu kočnice uz neugodan osječaj, zbog toga što ti se čini da auto opče ne koči, a koči i to bolje nego da sa običnim kočnicama zakočiš po tak skliskom terenu.

Ali daj ti za svaki slučaj da auto netko proba tko zna kako ABS funkcionira,,,, neznam kak to već nisi dal ( to su ipak kočnice) :!:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet lis 19, 2007 7:03 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: Volvo 850 2.0 GLT
Citat:
Ova je dobra! :D

850 GLT 2.0 T(urbo)5

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet lis 19, 2007 7:24 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: XC90 2.5T
Citat:
Citat:
Ova je dobra! :D
Kod mene je problem bio u gumama "Barum", držale su dobro jedino kad je vani bilo +35, inače je kod svakog malo jačeg kočenja dolazilo do aktiviranja ABS-a tj. do propadanja papučice kako je joja i naveo. Otkad sam namontirao nove gume problem je nestao :shock:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon lis 22, 2007 2:05 pm 
Veteran
Veteran

Provjeri nivo koč. tekučine u sistemu - banalna stvar, ali, imao sam sličan problem koji je bio povezan i s kuplungom. Dešavala se je identična stvar s kočnicama na nizbrdici :shock: nakon nekog vremena me počeo zezati kuplung, morao sam pedalu stisnuti do ibera da bi promjenio brzinu.....
Na kraju je ispalo da posuda na koč. cilindru ima neku pregradu i da se ulje preljeva usljed naginjanja vozila (koči-stani, uz brdo-niz brdo) te kad sam provjeravao nivo ulja izgledalo je kao da ga ima dosta, a u stvari je drugi dio posude bio polu prazan :? .
Dolio ulje i sad je sve OK, panika me ulovila kad sam pomislio da je riknuo ABS i kuplung u istom danu.
Probaj ti svejedno doliti ulje.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 12 postova ] 

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: