Citat:
Točno je da gorivom veće oktanske vrijednosti nećeš dobiti više snage, ali ono što je bitnije takvim gorivom ćeš manje izgubiti snage. Naime, kada ECU "osjeti" knock, počinje proces retardiranja paljenja, a time se zapravo smanjuje snaga. Ukoliko se dogodi retardiranje u velikoj mjeri, te bude dugtrajnijeg karaktera, neminovno se povećava EGT (temperatura ispušnih plinova), a ta ti pak rastopi ventil, klip... "Strojevi pred kojima su postavljeni veći zahtjevi", baš u tu kategoriju upravo spadaju turbo motori, ako nisi primjetio, o njima se i vrti cijeli ovaj topic. Ako je 95 oktana sasvim dovoljno, zašto na poklopcu rezervoara mog S40 stoji masnim i velikim slovima RON98?
Pise ti RON98 zato sto ti je motor(ako se ne varam T4) napravljen za takva goriva(rad sigurnost proizvodjaca). Vrlo vjerojatno na pravoj 95-icu bi ti isto radio, samo sto je takvo gorivo danasa(pogotovo kod nas)tesko naci.
A sada mi reci kaj sam ja drugacije napisao?
Samo mi potvrdi dali stvarno mislis da ces dobiti vise snage i brzi auto samo ako natocis 98-icu.
Slazem se da ces dobiti mirnij rad motora, pa ce ECU(novija vozila) prema pokazivanju knocking senzora dozvoliti smjesu takvu da ces dobiti malo vise "zraka" na gasu, tj. vjerovat ce gorivu koje si natocio.
Problem kod 98-ice na nekim nasim benzinskim postajama je taj sto se ne pazi na kvalitetu goriva, pa ti zaprime 95-icu pod 98-icu ili jos gore u sama goriva stavljaju svakakve gluposti da bi se zaradilo na crno.