Citat:
ok, a koji su trikovi za voziti s tako niskom potrošnjom?
meni se isto čini na volvu da ne mogu utjecati previše na potrošnju, razlika je možda u dvije litre na 100 km između štedljive vožnje i žestoke vožnje otvorenom cestom... no, pretpostavljam da bih uspio dignuti potrošnju ali kako ju smanjiti na turbo motoru, kad mijenjati, brzine, na koliko okretaja voziti. znam da nije isto dizel i benzinac ali netko će valjda dati neki savjet. potrošnja je, naime, dosta viša od deklarirane, čak i kad uzemem starost auta u obzir.
A gle, šaltat na niskom broju okretaja i ne stiskat pedalu gasa naglo, ubrzavat postupno itd. logično kaj ne

S druge strane, ako se gleda samo na potrošnju onda treba promijenit auto i uzet nekaj kaj malo troši. Npr. ja sam godinu dvije vozio Punto 1,2. Potrošnja je (relativno?) mala - oko 7 lit, ali je malo i sve ostalo

Ako hoćeš da taj auto ide, moraš ga jače stiskat, ali onda troši 9 lit, a riječ je o maloj zapremnini i slabom motoru. Ovaj starac kojeg vozim ljeti u gradu troši do 12 lit. Otvorena cesta je naravno druga priča, a na 130 kmh troši cca 10 lit. Može li se usporediti ta 2 auta, 60HP naprama 200+HP i neusporediv komfor i ostalo

a razlika u potrošnji je 3 - 4 lit

Auto na kojem definitivno gotovo da ne možeš utjecati na potrošnju je SAAB 900, atmosferac 2 lit sa 130HP - prosjek u gradu 13 - 14 lit, zimi hladan do radne temperature troši 20 lit, ali je na otvorenoj cesti na 160 kmh potrošnja cca 8 lit, a na 130 kmh oko 6,5 lit. To naprosto nisu gradski auti.