Sada je: čet svi 09, 2024 8:16 pm.

Vremenska zona: UTC+02:00




Započni novu temu  Odgovori  [ 6 postova ] 
Autor/ica Poruka
PostPostano: sri ožu 16, 2011 3:25 pm 
Offline
.
.
Avatar

Pridružen/a: pon ožu 23, 2009 12:37 pm
Postovi: 238
Lokacija: Den Haag / Holandija
U pitanju je stara kuca (100 godina), zidovi su od cigle, medjukatna konstrukcija od drveta. Sve je ogoljeno da ne kazem oguljeno, iz prizemlja se vidi krov dva kata iznad. Posvuda je po sobama razvedena plinska instalacija, i bakica koja je tu zivjela sama preko 60 godina i umrla u 100-toj godini, grijala se na plinske peci, koje su bile ubacene u originalna lozista (ima 4 kamina).

Ja to hocu renovirati za sopstveni zivot. Treba ugraditi centralno grijanje. Imam dva potpuno oprecna misljenja od dvije lokalne firme, svaka od kojih ima najbolje moguce preporuke bas za ugradnju i odrzavanje centralnih grijanja = u prijevodu citaj vodoinstalaterske radionice, ne znaju sta ce od posla i veliki poslovi ih uglavnom i ne zanimaju previse. Ta misljenja su slijedeca:

- jedan tvrdi da je trenutno najbolje rjesenje za centralno grijanje koriscenje nekakvih aluminijskih cijevi upresovanih u plasticnu kosuljicu. To izgleda kao vrlo kruto crijevo za vrt, relativno lako se oblikuje i spaja uz pomoc spojnica za koje se odgovarajucom rucnom presom obezbijedi kvalitetan spoj i vodonepropusnost. Medjutim, ako je presa losa, ako je instalater los, ili ako zeli biti los kako bi se nakon izvesnog vremena otvarali polako problemi koji zahtijevaju odrzavanje, takvi spojevi mogu biti kriticna mjesta. Nemoguce ih je vizuelno kontrolisati ili imati predstavu kako je zaista uradjeno. Ovo zadnje ja kazem, kada vidim instalatera koji dodje u Audiju A8 da pogleda kucu koja je placena malo vise od njegovog auta kada je bio nov, i koji mi se previse ne dopadne (ne zbog Audija nego zbog cjelokupne price i nastupa), a instalater kaze ma nema sanse da to procuri, kupio sam skoro novu presu, stara pocela da pravi probleme. Poanta je u tome da cijevi trebaju ici uz grede medjukatne konstrukcije tj. bice zatvorene u podu / iznad plafona, tako da kada se jednom to razvodjenje cijevi uradi, svaka kasnija intervencija je ravna katastrofi.

- kaze taj: bakarne cijevi su puno losije za plinski kotao koji grije vodu, jer korodiraju iznutra i prave problem kotlu, ove aluminijske ne izazivaju te probleme. Kaze: sa tim "plasticnim" cijevima nema zvucnih efekata (kuckanje u toku zagrijavanja i hladjenja) kao sto ih ima kad se koriste bakarne cijevi.

- dodje druga firma, u ne manje skupom autu, isprica potpuno suprotnu pricu: bakarne cijevi su zakon, kakav aluminij i plastika. Meni se to vise svidja jer tu su spojevi na svim mjestima ostvareni sa navojima i cijela stvar mi djeluje solidnije. U stanu u kome sam sada, imao sam slucaj korozije aluminijskog radijatora (doduse cijevi su bakarne, moguce ja da to izaziva neke elektroliticke ili ne znam kakve probleme pa je radijator nastradao. Plinski kotao radi odlicno. Radijator cu lako zamijeniti ako nekada i otkaze. S druge strane, bakar je puno skuplji kao rjesenje, i posebno te cijevi.

- dodje treca firma i kaze: ju, nemas izolaciju ispod krova (krov je ravan, od drveta, poprecne grede i drvene daske/letve iznad, pokrivene bitumeniziranim krovnim pokrivacem sa sljunkom kao balastom. Obavezno da se postavi kamena vuna ispod krova a iznad buduceg plafona. Ima dio krova koji je pod velikim nagibom, i pokriven crijepom. Tu je bila nekakva kamena ili staklena vuna, ima tragova budji kada je sve sklonjeno. Inace, nije nigdje curilo / nigdje ne curi.

- dodje cetvrti i kaze: nikako izolacija sa unutrasnje strane, samo sa spoljne strane ima smisla, ako se stavi sa unutrasnje strane, zbog razlike u temperaturi doci ce do kondenzacije i zadrzavanja vlage, obavezno uraditi ponovo krovni pokrivac i izolaciju sa spoljne strane.

- ne zelim kotao na tom drugom katu (ispod krova) i jedni kazu nema nikakvog problema, stavicemo ga gdje bilo (u garazi ili na prvom katu), drugi kazu nikako dolje, nego samo gore, sto blize krovu, zbog kondenzacije koja steti kotlu vise ako je previse daleko od kraja svoje ventilacione cijevi.

Kome vjerovati? Ne provodi mi se previse vremena proucavajuci te stvari, a trebam se odluciti za nekoga tko ce mi to raditi. Cijene za radove su priblizno iste - to je ovdje mafija koja dere kako samo moze.

Ako netko moze preporuciti neku firmu u Hrvatskoj koja bi mi uradila mali projekat centralnog grijanja, mozda bih se htio dogovarati sa njima. Unaprijed hvala.

PS: Nadam se biti malo aktivniji po pitanju auta, ali sada sam usao u ovo renoviranje, a bolje da nisam...vremena nemam nimalo i nizasto, a novci odlaze a radovi jos nisu ni poceli kako treba...


Vrh
   
PostPostano: sri ožu 16, 2011 3:50 pm 
Offline
Veteran
Veteran
Avatar

Pridružen/a: pon lip 28, 2010 8:31 pm
Postovi: 573
Vozi: 2020 Volvo V60 R Design
Lokacija: okolica Samobora
Ajmo ovako od početka s građevinske i strane ću ti napisati šta mislim.
Isto ima drvenu kuću i dosta je zahtijevo za ajmo reći renoviranje i dotjeravanje u red ali opet najzdravija i najsigurnija kuća.
Za početak što se tiće grijanja skrenuo bi ti pozornost da malo se informiraš o novim načinima zagrijavanja vode za grijanje što znaći sonde pod zemlju na dubinu od 100 metara, solarana energija ako nemaš već riješen sistem grijanja, jel ćim manje mogučnosti ostaviš da nešto pođe po zlu oko plinskkih ili sličnih peći to bolje jel je kuća drvena i osjetljiva na požare, vamo tamo.
Što se tiće instalacija pastiku nemoj stavljati to sigurno. Bakrene cijevi imam kod sebe i nema nikakvih problema. Jesina stvar koja je bolja kod aluminijskih cijevi je to što je bolji spoj tj što nema mogučnosti da prilikom varenja dođe da neko mjesto nije dobro zalotano. Aluminij je pogodan za spajanje i te (ma što tko pričao) spojnice su trajan spoj. Isto tako te aliminijske cijevi na sebi već imaju neki sloj izolacije i kad se naprave oku su ugodnije i možeš ih pofarbati u koju god boju hoće a da od temperature ne oljušti se s njih.

Što se tiće krova samo stavljaj izolaciju između rogova i obavezno prije postave završne obloge gips ploče ili drvena obloga PVC folija kao parna brana i neće imati nikakovih problema.
Krov ti je ventiliran koliko sam shvatio jel imaš kontra letve tako da problema nema.
Mali si pršvrljaj po netu ima zanimljivih riješena za ventiliranje sloja izolacije u zidovima, vidio u Švedskoj, jako efikasno za grijanje i uštedu energije.
Inaće znam da ćeš imati zanimljivih problema i morat ćeš tražiti dobra riješenja jel je specifičan objekat za obnovu.
Lijepi pozdrav nadam se da sam ti barem malo pomogao.


Vrh
   
PostPostano: pet ožu 18, 2011 12:57 pm 
Offline
Veteran
Veteran
Avatar

Pridružen/a: sub tra 14, 2007 10:04 pm
Postovi: 2535
Vozi: Mazdu 4x4
Glede izolacije, postavljaš parnu branu pod krov sa unutarnje strane pa onda izolaciju i nema tu nikakvih problema. Ako krov ne curi, naravno.
Za centralno tu na forumu ima kvalificiranijih ljudi, te cijevi koje su aluminij nisu zapravo aluminij nego su plastika pa aluminijski plašt pa plastika, pex ako se ne varam. To bi trebalo držati dobro, nemože se to loše stisnuti jer je konstrukcija kliješta takva da se stisne točno do kud treba, ni manje ni više. Na tim kliještima može zajebavati samo taj mehanizam a to lako provjeriš. Za to ne treba majstor, to možeš i sam spajati koliko je jednostavno.
Plinski kotao možeš staviti gdje god, obično ljudi metnu u kotlovnicu :lol:
Pogledaj samo što ti paše najviše i kako se kreću cijene energenata, kolko vidim i vani je trend da je biomasa u kobinaciji sa suncem sve popularniji izvor. Za postaviti geotermalno grijanje ipak treba malo više investicije i posla iako je ideja najbolja.


Vrh
   
PostPostano: pet ožu 25, 2011 1:09 am 
Offline
.
.
Avatar

Pridružen/a: pon ožu 23, 2009 12:37 pm
Postovi: 238
Lokacija: Den Haag / Holandija
Hvala puno obojici, nisam bio u prilici ranije se ponovo prikljuciti. Ovaj vikend cu se posvetiti ovome malo vise i valjda shvatiti sto je najbolje ciniti.

Evo kako ovdje rade vodu i grijanje:

slika


slika


Vrh
   
PostPostano: pet ožu 25, 2011 11:22 am 
Offline
Veteran
Veteran
Avatar

Pridružen/a: sub tra 14, 2007 10:04 pm
Postovi: 2535
Vozi: Mazdu 4x4
Rade i tu, to je pex. odlicna stvar. Iako se kod nas jos uvijek tjeraju zelene cijevi jer su majstori kupili varilice pa da ne bace ;)
a bakar je odlican ako se hardlota, onda drzi vise bara nego ovaj pex i zato se koristi u razvodu tehnickih plinova.


Vrh
   
PostPostano: sub ožu 26, 2011 6:22 pm 
Offline
Veteran
Veteran
Avatar

Pridružen/a: uto sij 30, 2007 8:20 pm
Postovi: 1688
Vozi: S60 2.5T summum 2005
Lokacija: Zapresic, okolica
Pexfit, bio sam vrlo skeptičan ali razuvjerili su me. :)

_________________
5 cilindara, aman taman.


Vrh
   
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 6 postova ] 

Vremenska zona: UTC+02:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
HR (CRO) by Ančica Sečan