Citat:
Citat:
Citat:
Uh, uopće nisam gledao cijenu

. Za tu lovu rađe kupiti neki univerzalni ebay kit i iskrojiti cijev.
5HP, nisam baš siguran

.
Čovjek mi je rekao 5-9 HP, ali samo kod tuniranih motora. Ako uzmem veći turbo to bi možda imalo smisla jer on ima veći promjer zračnih prihvata od mog turba, što je i logično jer ima veći protok.
IMHO, pusti logiku jer će te lako navesti na pogrešan put. Mislim da nećeš dobiti niti konja, čak štoviše postoji vjerojatnost da ćeš izgubiti kojega putem, a dobiti ćeš urlik motora kroz zračni filter. Nemam pojma o kakvom mail-u pričate, ali po tvrdnjama poput ove bi se zamjenom zračnog filtera i svječica dobivala snaga od 20KS+ po pričama proizvođača istih...
Nema jeftinog tuninga i konja bez novaca. To je najbitnije pravilo a nerijetko i najtočnije.
Logika me rijetko navela na pogrešan put, puno češće na pravi. Kupovinu ove cijevi razmatram u kontekstu promjene turbine i podizanja snage motora na oko 340-350HP. Sumnjam da je sadašnji air intake sustav dimenzioniran za toliku snagu jer bi to bilo smanjivanje profitne marže, a to današnje korporacije sigurno ne rade.
Ako u tom scenariju treba zamijeniti intercooler i injektore ne vidim zašto ne bi trebalo zamijeniti i air intake. Ne vjerujem da mi je zamjena intercoolera u sadašnjem setupu donijela čak niti 3HP ali kad zamijenim turbinu očekujem da će omogućiti postizanje spomenute snage. Slijedeći istu logiku razmatram kupovinu ove cijevi jer je ona sastavni dio energetskog lanca vezanog uz zamjenu turbine: više benzina (injektori), više zraka tj. hladniji zrak (intercooler, filter i cijev) te bolji spool turbine (ispuh sa sport catom).
Cijela priča oko cijevi se dakle može sažeti u vrlo jednostavno pitanje: da li mislite da će (air intake) cijev postati usko grlo ako zamijenim turbinu sa K16 (iz novog Focusa RS) pa da ju ima smisla mijenjati?