Sada je: čet lip 19, 2025 9:16 pm.

Vremenska zona: UTC+02:00

Pravila foruma

OTVARANJE NOVIH TEMA- molimo vas da prilikom otvaranja novih tema u naslovu koristite slijedeće: tip motora,godište, kratak opis problema ( Npr. S60 2.4, 02g, čudan zvuk motora )

Započni novu temu  Odgovori  [ 9 postova ] 
Autor/ica Poruka
PostPostano: pon ožu 30, 2009 8:46 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: S60 2.5T summum 2005
Prilikom zadnje promjene kotača sa zimskih na ljetne, desio mi se problem sa sigurnosnim vijcima na kotačima. Naime, nakon dva uspješno promijenjena na trećem mi se sigurnosni vijak prilikom odvrtanja raspao. Naravno da je tada i adapter na standarni ključ 19 dobio po nosu, taman toliko da nije bio upotrebljiv za odvijanje četvrtog kotača. Nakon primjene domaćih metoda uz pomoć kutne brusilice i bušilice kotači su ipak uspješno ali uz dosta ljutnje i zafrkancije (da ne upotrijebim prostiji izraz :evil:) promijenjeni. Srećom je zimski komplet na čeličnim felgama gdje je glava skroz dostupna, ali ona dva ranije promijenjena su u aluminiju unutar felge i do njih se može jedino da prerežem felgu. U međuvremenu na desnoj strani auta imam dva kotača sa ukupno 8 vijaka.
Zato pitam ima li netko viška 4 kromirana šarafa za alu felge pa da bacim sigurnosne (kad ih odvijem) u smeće?
Pitanje za Kikija: da li u bazi prodanih auta postoji podatak da li su isporučeni sigurnosni šarafi ili ne, a ako da pod kojim kodom, šifrom, brojem ili čime već? Ne vjerujem da baš nema mogućnosti da se adapter naruči naknadno, odnosno ako ipak ne da li po slici vijka mogu otkriti koji je? Ili mi budu poslali 30 adaptera da si izaberem koji mi paše? Ili da si kupim novu reznu ploču za veliku fleksericu? 8) :?: Auto o kojem se radi je S60 iz 2005. godine sa alu felgama Thor 17 cola.

Vrh

PostPostano: pon ožu 30, 2009 10:19 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: xxxxx
Nažalost adapteri se nedaju naručiti iz sigurnosnih razloga a jedino Volvocars ima sve adaptere koji se posuđuju isključivo servisu da se skinu stari vijci a ako je previše zategnuto postoji specijalan ljevak koji se onda stavi u alu felgu da se zaštiti i navari se gore matica da se skine stari vijak.

Za vijke moram pogledati ali mislim da ih je malo primila korozija ( možda nađem 4 ispravna ) :roll:

Vrh

PostPostano: uto ožu 31, 2009 7:58 am 
Veteran
Veteran

Citat:
Nažalost adapteri se nedaju naručiti iz sigurnosnih razloga a jedino Volvocars ima sve adaptere koji se posuđuju isključivo servisu da se skinu stari vijci a ako je previše zategnuto postoji specijalan ljevak koji se onda stavi u alu felgu da se zaštiti i navari se gore matica da se skine stari vijak.

Za vijke moram pogledati ali mislim da ih je malo primila korozija ( možda nađem 4 ispravna ) :roll:
Pa u redu ak imaju. I to je vrlo bitno. Nek posude, skinu i zdravo. Obične si znam sam zašarafiti unutra. ;)
Šta mi je dalje činiti, poslal sam upit u salon gdje sam auto kupio, ovisno o njihovom odgovoru idu moja daljnja pitanja.

Kaj se korozije tiče, nesmeta... nesmeta... :clap:

Vrh

PostPostano: uto ožu 31, 2009 4:06 pm 
Veteran
Veteran

Samo da javim da je problem danas i vrlo brzo riješen. Išao poslom na Zavrtnicu pa provirio iza ugla i i naišao na Kikijev auto. Ušao unutra pa naišao i na Kikija. Pronašli šarafe, saznao da je set adaptera na posudbi kod Baotića, ionako išao u gornju Dubravu pa usput stao tamo. U roku 15 minuta skinuli preostale sigurnosne (pa ja sam ih zatezao, osjećajno :shhh:) i postavili sva četiri obična. Niti jedni niti drugi mi nisu htjeli naplatiti ništa, i za to im se najljepše zahvaljujem. Sad se konačno mogu voziti ko čoek. 8)

Vrh

PostPostano: uto ožu 31, 2009 10:04 pm 
član VKH
član VKH

Eto začas problema sa sigurnosne matice. Nas je prodavač u salonu nagovorio da si to uzmemo na S40 i uzeli smo. Kad mi vulkanizeri mijenjaju setove guma, lovi me panika da mi ne poglođu taj adapter jer sam bez njega nigdje. Zato mi sigurnosnu maticu stežu rukom, a na zimskom setu je ne stavljam. Imam druge matice. :)

Vrh

PostPostano: uto ožu 31, 2009 11:16 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: xxxxx
Najbitnije kod sigurnosnih vijaka je da se ne zatežu sa zračnim alatom :idea: obavezno ih treba stezati rukom i to laganije nego ostale.
E da,tu sam onda zabrljao. 4 skidanja i 4 stavljanja, od toga zadnja 2+2 na zrak. Ne računajući skidanja i stavljanja u servisima. Realno je to sve skupa i dobro istrpilo.

Vrh

PostPostano: uto ožu 31, 2009 11:25 pm 
Veteran
Veteran

Vozi: Nissan 350z
Postoje kvalitetni sigurnosni vijci (set košta 600+ kn) i setovi tipa Molydon shop, cca 250 kn za set. Ovaj drugi će biti problematičan prije ili kasnije. Najvjerojatnije prije :lol:.

Vrh

PostPostano: uto ožu 31, 2009 11:28 pm 
član VKH
član VKH

Vozi: volvo a kaj bi drugo
Pa fora je u tome da je tak siguran da ga više niko nemre odšarafati :D

WG-tjuner
Raskapam tuđe 850-ke ko da su moje!
Koji puta uspijem nešto i popraviti!

Vrh

PostPostano: sri tra 01, 2009 8:08 am 
Veteran
Veteran

Citat:
Pa fora je u tome da je tak siguran da ga više niko nemre odšarafati :D
Da, doslovno nitko. :cry:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 9 postova ] 

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: