Al' me Turbodiesel i dgovorcin naružiše.

Doduše donekle i opravdano.
Citat:
Kako ste došli do zaključka da je ono atmosferac?
Onaj "heatshield" iznad izduvne izgleda kao da fali nešto na (u) njemu, ali to tako bude. Ako ne znaš prepoznati turbo motor, možeš prepoznati kutiju filtera zraka pa od nje pratti crijeva. Jednom će te dovesti do turbine... Nekako mislim da je skroz izvadio turbo, da ne bi se mučio s tim crijevima, koja ionako cure zrak na sve strane nego spojio drito sa filtera na granu, zar ne.
r
Drugo, mrtav...šta očekuješ. To je pravi roketšip sa samo 1300-tinjak kila i vrtoglavih 165ks...kad je bio nov. Pa i moj 740 kad ga zavrnem na nekih 0.3-0.4bar ima tu negdje konja i nema nikakav šus, vuče se ko krava i samo se dernja.
Ne bih da budem grub ali ne znam da li ti baš treba turbo ako ne možeš pronaći turbinu. Ali ako baš hoćeš turbo, uzmi T4. Motor kao motor je
skoro identičan ali ima malo jače klipove i stubline, a čini mi se da ima i neke razlike u klipnjačama i tako to...nekad sam znao pa zaboravio, ne volim te aluminij(um)ske motore. Uglavnom se svodi na to da ako nećeš raditi generalku na njemu i mijenjati sve sem golog bloka, održavanje ti je isto...a imam filing da nećeš. Remen je isti, ulje je ulje, filter je filter...itd. Veća je vjerovatnoća da će imati više opreme, šperu, itd... Možda biti ubijeniji, ali teško da ćeš naći neubijeni, na kraju krajeva.
Zamajac se da srediti.

Već sam napisao kako sam došao do tog zaključka. Prvi put gledam i to auto i taj motor i vidim ogromnu praznu rupu koja me buni. I bez pretjeranog zagledanja, zaključujem da fali turbina. Apsolutno nisam stručnjak kada su u pitanju to auto i taj motor (imam osnovno znanje stečeno na internetu i tako što sam se raspitivao), tako da je vrlo moguće da sam pogriješio. Nije moguće, nego očito da jesam, Bože moj, priznajem i ako treba, izvinjavam se.
Ali i dalje mislim da ta turbina ne radi kako treba.
Ne znam kako je moguće da, 2.0 benzinski turbo motor sa 165 konja (neka bude da je i 150 KS zbog godina i kilometara), tek "poludi" i počne praviti ozbiljan obrtni momenat na između 4000 rpm i 4500 rpm, a do tada se vuče kao mrtav konj? Za šta će mu onda turbina, ako će "poludjeti" i početi praviti ozbiljan obrtni momenat tek na tim obrtajima? Valjda turbina služi da auto "poludi" i počne praviti obrtni momenat što ranije, po mojoj procjeni bi to trebalo biti između 1650 i 1800 rpm, pa tamo negdje do oko 5000 rpm.
Koliko ja znam, vozeći oko 2 godine Lagunu MK1 sa 2.0 atmosfercem 85 kW, vozeći nekoliko puta Focusa MK1.5 sa 2.0 atmosfercem, DOHC, 16v, 96 kW i vozeći 4 mjeseca Fabiju (2008. godište) na prošlom poslu 1.6, 16V, 77 kW, to je tipična odlika benzinskih atmosferskih motora, da "polude" i da prave obrtni momenat tek na oko 4000 rpm.
Ne bih da miješam kruške i jabuke (mada ću ih evo pomiješati

), ali vozeći oko 4 godine Boru (1.9 TDI, 74 kW; osipam se od VW-a, ako vam išta znači) i 7 mjeseci V50 (2.0D, 100 kW), moje skromno mišljenje je da sam dovoljno kompetentan da mogu osjetiti i čuti turbinu kada se aktivira, da mogu osjetiti kada me "prilijepi za sjedište", te da mogu prepoznati zvuk dok ona radi. A to ništa nisam ni čuo ni osjetio kod ovog Volva. Ni kada sam davao jaku turu u mjestu ni u vožnji. Ni dok sam slušao jaku turu iz auta ni kad sam stajao ispred njega.
Oba ta auta (Bora i V50) "polude" i počnu stvarati obrtni moment prije 2000 rpm, što je odlika turbo motora, bilo da su dizeli ili benzinci. Probao sam (doduše samo dva puta) i jedan primjer turbo benzinca, VW Passat B5, 1.8T, 110 kW. I isti je slučaj, kao i sa spomenutim Borom i V50, samo što je bolje ubrzavao, što je i normalno.
Što se tiče kilaže Volva (oko 1300 kg) koju je Turbodiesel spomenuo, bez uvrede, ali to je smiješna kilaža ta taj motor (sve i da sada nema početnih 165 KS). Opet ću Boru spomenuti, koja je u Pacific opremi imala 1330 kg i koja bi pojela spomenutog Volva kojeg sam gledao, barem u prvih nekoliko desetina metara, upravo zbog turbine.
Za zamajac bih ja najlakše da auto nije prošlo sito i rešeto.
Citat:
Bojim se da ti ne znaš što kupuješ a ni ovaj lik što prodaje.

Ispod ti je slika motora u tom autu slikano s one strane koju ti ne vidiš od firewall-a. Na njoj se lijepo vidi da je turbina prekrivena zaštitom kao i na tvojoj slici, lambda sonda je na istom mjestu kao i na ovoj slici pa tako iako ti turbinu ne vidiš ona je tamo gdje bi i trebala biti. Crijeva od turbine su također tu, izlaz iz kučšta of filtera zraka ne ide u usisnu granu, kako bi išao da nema turba, već iza na turbinu.
Što se boje tiće birokratsko oko svašta vidi, pogotovo ako je umorno ili još bolje ako pati od daltonizma a birokraski opisi boja su u najmanju ruku ponekad osebujni.
Ja ne bih baš samo tak odustao od auta.
Kako vozi? Jel dimi? Troši ulje? jel nešto lupa? mislim da moraš na taj način razmišlajti kod kupnje

Prije svega hvala ti na slici! Sada mi je jasno gdje se to ona krije i zašto je ja nisam mogao lahko vidjeti.
Što se tiče boje, iskreno ne znam šta si tim htio reći, ali metalik tamnoljubičasta uživo (ili metalik crna ili metalik tamno smeđa koje su mi se učinile na slikama) nemaju nikakve veze sa metalik plavom iz saobraćajne i vlasničke dozvole.
Što se tiče odustajanja od auta, da sutra opet odem da ga vidim, opet bih odustao. Ako zanemarimo stavke, iz mog prošlog posta, zbog mog neznanja pod brojevima: 6 i 8, opet ostaje dovoljan broj stavki, negativnih stvari i nejasnoća vezanih za auto, koje me odbijaju od njega u toj mjeri, da sumnjam u regularnost auta.
Apsolutno ne očekujem od auta starog od oko 10 do oko 15 godina da bude sve po PS-u, ali vitalne i važne stvari moraju biti uredne, što na ovom autu nisu. I 100% sam spreman progledati kroz prste stvarima, detaljima/sitnicama, ulaganjima... koji su normalni za automobil tih godina.
Ja mislim da se prvo treba razmišljati o regularnosti auta kada se kupuje auto ovih godina, pa ako je to uredu, onda se može preći na mehaničke i ostale stvari. A on ima toliko znakova pitanja oko sebe, da ga je ne bih kupio ni da nema ovaj problem sa turbinom.
Što se tiče probne vožnje, nije dimio (vodena para je izlazila, jer je bilo pohladno, a i dok se motor nije ugrijao), pa predpostavljam da ulje ne troši (nakon vožnje radio je u mjestu jedno vrijeme, pa sam ga premjestio i ispod isto nikakvih curenja nije bilo), preko ležećih policajaca je bio izuzetno krut i tvrd i dobro sam ih osjetio (ne znam je li tako ovjes podešen, ali nije mi se nije svidjelo kako je to izgledalo, pogotovo kada se uzme multilink vješanje pozadi). U par krivina, upravljački ne tako precizan i ne tako responsive volan. I kočenje ne počinje pri samom vrhu pedale (pa čak ni ono blago), nego nešto niže, skoro pa na sredini. Kvačilo koje odvaja pri samom vrhu, kao da je auto škola

, sam već spomenuo, kao i ručnu kočnicu koje skoro, pa nema. Zaboravio sam reći da auto malo teže pali (malo duže vergla), mada to može biti zbog akumulatora od 55 aH, što je malo i za benzinca, a i auto se ne vozi od početka 7. mjeseca, kada mu je registracija istekla.
zaboravih spomenuti i 3-4 malo veće rupe na hladnjaku (spljoštene ćelije), mada auto se ne pregrijava, ali i to je jedan od mnogih pokazatelja da je imao frontalni udar.
To je ono što sam mogao iskusiti/primjetiti za nekoliko stotina metara vožnje (auto nije registrovano, pa nisam htio rizikovati i ići izvan naseljenog mjesta).
Ono što ja vidim, kao eventualno soluciju za ovu "enigmu" sa turbinom, je eventualni nedostatak intercooler-a, pa zbog toga turbina nema efekta? Ispred, iza i ispod hladnjaka ga nisam vidio. Kada sam se zavlačio ispod karambolke sa obje strane, da vidim te džekove što fale i što nisu priključeni, također intercooler nisam vidio. Ili ga nije bilo ili se ipak nalazi na nekom skrivenom mjestu kao i turbina?
P.S. Samo bih još jednom napomenuo, da sam jako zahvalan svima na savjetima i na pomoći i ne bih da iko moje postove pogršeno shvati, jer nisu zlonamjerni niti šta slično.

Da sam laik kada su Volvo i S40 u pitanju, jesam, ali da sam laik kada su vožnja i generalne stvari u pitanju, to već nisam.