Citat:
ali ga cura strašno voli i nebi ga dala za ništa nasvijetu, haha...
samo još pitanjce oko tih menjača... ja sam mislio da imam aw72 ali koliko sam čitao ova tvoja, stvarno čuda znanja' mislim da i sam imam aw71 ( P-R-N-D-2-1 i dugme sa strelicom za izključavanje 4. brzine) ili možda ne? 8)

cuvaj takvu curu dobro
aw72 bi trebalo da je razlicit od 71 u tom smislu da ima drukcije prenosne odnose, zbog specificne krive obrtnog momenta b234 motora tj. razlicite od b230, tako da rucica, dugmence, strelica su isti. mislim da svaki b234 ima aw72 menjac (u odnosu na 71), i da mogu imati i ZF menjace, ali mozda gresim.
tacno koji je menjac procitaces na samom menjacu, mora da postoji plocica sa nazivom i serijskim brojem koja se moze videti, sa strane je menjaca, i po tome treba traziti delove. u principu VIN broj bi mogao takodje posluziti da se dodje do podatka o tome koji je originalno menjac bio ugradjen, ali svaki menjac mora imati na sebi tu plocicu - osim ako nije naknadno skinuta/unistena.
sad sam nesto pogledao, vidim da neki 3rd party snabdevaci delovima prodaju razne kitove za zamenu filtera na tim aw menjacima, gde pise da su u kitu dihtunzi i filter, sto bi znacilo da se taj filter u karteru menja. moj post da je unutra metalni filter koji se pere sam bazirao na informaciji dobijenoj u jednom lokalnom (i pouzdanom - cudo za Holandiju gde nemaju pojma) servisu za automatske menjace gde sam skoro svratio da pitam bas u vezi filtera, pa mi je vlasnik, koji vazi za autoritet za automatike i par puta mi je dao odlicne savete za neke druge automobile, rekao da u menjacu koji ja imam (auto je iz '89, 760GLE, sa AW menjacem) se nalazi metalni filter koji se samo pere, plus taj stariji menjac iz 265-ce koji sam ja radio takodje je imao metalni filter.
u svakom slucaju mislim da za te delove koji se ticu menjaca bi trebalo naruciti delove kroz Volvo mrezu i izbegavati necertificirane. pre nego pocnes radove, pogledaj na menjacu tacno koji je model i serijski broj, pa onda moze dalje da se gleda sta je tacno unutra i sta treba naruciti. to sto tebi treba ne bi trebalo da je skupo. bitno je samo da se nista ne osteti ili izgubi ili zaboravi kako je bilo kod tih rastavljanja... zato pomazu fotke i zapisi u toku rada...
pozdrav