Citat:
Citat:
Pa cuj, moram priznat da mi ne pada na pamet sta bi jos mjenjac mogao napravit osim kretanja u visoj brzini... Mislim da je mjenjac sa time napravio najvise sto je mogao, ostalo je na ostatku...
Isto kao što TRACS djeluje na kočenje kotača koji proklizava, tako bi se i nekakvom kontrolom motora (napajanja gorivom ili paljenja) moglo djelovati na smanjenje momenta na kotačima...
Sjećam se da je Volvo prilkom predstavljanja "thining miracle" automatskog mjenjača u materijalima isticao hidraulički kuplung kao nekakvu novost. Zato ne vjerujem da je winter mode isto što i economic mode kojem su odrezane prve dvije brzine.
Tehnika mi nije struka, pa sve ovo govorim otprilike. Vjerujem da netko zna više i da će nam to objasniti

Ma što si ti toliko zapeo za tu getribu? U to vrijeme je bila novost, danas više nije. Dakle, koliko je meni poznato, sport, normal i winter režimi su vezani direktno uz moment sile u getribi i podešeni su tako da getriba šalta u drukčijim područjima, znači kod sporta dozvoljava prijenos većeg momenta na osovinu, kod winter režima taj moment mora biti manji da bi se spriječilo proklizavanje kotača, uz to je išao na nekim modelima i zatvarač( blokada) diferencijala, pa ti kotači rade u tom momentu kad je to aktivno u paru, tj, ako ti lijevi prokliže desni će i dalje normalno vrtiti što nije slučaj bez toga. Uz te stvari kod te getribe je samo naglašena sinhronizacija sa motorom gdje kod promjene brzine motor malo zastane da bi se promjena lakše izvršila, bez bespotrebnih trzaja i opterećenja sam getribe. Itd itd, getribe su super, čak i omogućuju kočenje motorom nizbrdo, dok rade rade, kad prestanu radit ima čovjek na samoborskoj koji ih popravlja, plati mu se, popravi i voziš dalje. Što manje znaš to bolje, manje se opterećuješ sa svim tim.