pogledaj ovde (na Engleskom):
http://www.swedishbricks.net/700900FAQ/ ... d%20shifts
pa izaberi: AW-70/71 Hard Shifts
ukratko - razlog tome problemu moze biti istrosena gumena kuglica 15C sa slike na tom postu
tome delu menjaca se moze pristupiti kroz karter menjaca, znaci ne mora se skidati menjac.
bilo koja akcija u smislu skidanja kartera mora se pazljivo pripremiti, pre svega da se radi u dobrim uslovima (ulica - dvoriste nisu dobri uslovi, trebalo bi da je neki zatvoren i cist prostor, mada neko jako cisto betonsko dvoriste moze da prodje), znaci da ima dovoljno prostora za rad i da je sve izuzetno cisto. tona dobrih krpa (da ne otpadaju koncici i slicno) treba da bude uvek pri ruci, kao i (ciste) posude za hvatanje ulja itd. Dalje, plasticne rukavice (tanke, za jednokratnu upotrebu - one koje koriste moleri, dakle kupe se u pakovanju od sto komada, racunaj da ces ih stotine promeniti jer se one tesko mogu skinuti i ponovo koristi, jednostavno se pokidaju i bace kod skidanja..
Mozda nije losa ideja nekako izbaciti sto vise / svo ulje iz tog menjaca pre pocetka te akcije i da se postignu dva cilja: kompletna zamena (flush) ATF ulja sa ciscenjem filtera u karteru menjaca i popravka menjaca zamenom te gumene kuglice: za flush ja bih otkacio cev
na izlazu iz hladnjaka za ulje i nakon sto iscuri sto ce iscureti samo od sebe cim se popusti holender (ne bi trebalo puno u tom trenutku; naravno, sve hvatati u odgovarajuce posude), spojio neku cevku koja ce odvoditii ulje iz hladnjaka u posudu (najbolje neka plasticna kanta od ulja, zapravo spremiti bar dve od po 5 lit, oprati malo benzinom prethodno da budu ciste).
Upalio bih motor (zapoceti celu akciju sa toplim motorom,
treba ti bar jedan pomocnik, npr cura ili zena 
koji moze brzo da odreaguje kada mu se kaze da ugasi motor, i ulje ce (pod pritiskom!) izlaziti u spremljenu posudu. Spremi se na to da moze da ti se dogodi da se otkaci ta improvizovana cevka tj. obezbedi da se to ne dogodi tako sto ces propisno pricvrstiti cevku za izlaz iz hladnjaka za ATF ulje, ako ima neka stara cev od automatika sa istim holenderom, skratiti je i iskoristiti za ovo, odnosno za svaki slucaj da se nesto drugo nepredvidjeno desi treba da je neko pored kontakt brave, tako da moze odmah ugasiti motor ako mu se to kaze. Treba nadzirati celu tu akciju i mislim da bih ja imao spremno i par litara novog ulja da se sipa u menjac analogno tome koliko otprilike (is)curi - mozes to raditi i sa prekidima - paliti - gasiti motor vise puta ako imas problem sa nadziranjem onoga sto ce cureti posto smo rekli da treba zastititi otvor kante da ne prska napolje, u stvari nismo jos bili rekli ali evo: ja bih vodio racuna da ta cevka ide u kantu i prostor izmedju cevke i otvora kante bih ispunio krpom - sto manje nepotrebno curenja/prskanja tog ulja...
Kada bi se moglo zakljuciti da je novo ulje pocelo da stize u nase otpadne kante, prekinuti akciju i spojiti cevi od ulja normalno na hladnjak. (Nisam siguran da bih to radio tek tako bez dolivanja novog ulja, iako sam negde jednom video da se to radi jednostavno dok curi ulje, kada prestane da curi, ugasi se motor. Iako mislim da nista strasno ne bi smelo da se dogodi, posto ce sve da se desava na malom broju obrtaja, mislim da bih radije bacio nekoliko litara ulja nego mislio da li to bas sme ili ne sme bez dolivanja)
Nakon toga, skidanje kartera, tj prvo cevi za dolivanje i samog kartera (mozes ocekivati da dole nema saraf za ispustanje ulja na karteru, ako ima, naravno, ispustiti ulje iz kartera u neki poveci pleh (racunaj min 4 lit da moze lepo da prihvati a da se ne prosipa kod manipulacije kada ga treba skloniti itd.... ) To ulje posle treba pregledati i videti koliko je prljavo, ima li kakvih opiljaka itd. Skinuti karter i skinuti filter za ulje. Za filter za ulje imati spreman sa strane jos jedan plehcic u koji ce se staviti i pregledati sta ce iz njega jos tu da iscuri. Imati sa strane treci plehcic u kome ce se filter za ulje prati benzinom.
Imati cetvrti plehcic i staklene tegle u koje ce se stavljati srafovi kada pocne skidanje poklopca onoga sto na onom sajtu zovu 'valve body', gde se nalazi pomenuta kuglica. Poklopac staviti u plehcic, sve paziti da se ne zaprasi ili isprlja.. Zrnce peska udje unutra u toku skidanja - namestanja = problem...
Iako je moguce, ipak racunati na to da se posao nece zavrsiti istog dana cak i ako se imaju svi delovi tj. kuglica i dihtunzi... Ako se prekida posao, biti siguran da nece ulaziti prasina/prljavstina gde ne treba tj unutar menjaca kroz otvoreni karter (mozda je najbolje provizorno vratiti karter, moze se koristiti alu-folija za zastitu itd).
Pre pocetka bilo kakvih radova - dobro oprati sve pristupacne povrsine menjaca, posebno oko ivice kartera itd. Za to se moze koristiti neka stara flasa od nekog sredstva za pranje prozora sa sprejom, u koju ce se sipati benzin i sprejisati uz ciscenje kistovima (kupiti u knjizari neke kineske kistove za osnovnu skolu, sasvim su dobri..., da sirina cetkice bude oko 2 cm, mozda spremiti i neki koji ce biti malo pod uglom, kao za bojenje radijatora da se moze sto bolje prici povrsinama koje su blizu karoserije itd.). Trebalo bi da te flasice od sredstava za pranje prozora mogu da traju bar jedan dan, ako se odmah raspadnu tj prestane da radi sprej, promeniti tip flasice... itd Ako je motor bas ekstremno prljav i zapusten, pre tog sprejisanja izgrebati nekim improvizovanim drvenim grebalicama naslage itd...
Ispod motora/menjaca kod ovog pranja staviti kartone od nekih starih kutija da upijaju ono sto ce se slivati odozgo - tako se nece napraviti problem ispod auta, i lako ce se baciti ti kartoni kad se zavrsi. To sto ce se slivati odozgo - nece ga biti mnogo - sa samo jednom litrom benzina na ovaj nacin moze se uraditi jako mnogo, samo treba strpljenja, vremena i puno krpa - ovo se nece moci uraditi za desetak minuta... mozda cak i par dana traje ceo ovaj pripremni proces....

ali ce se na kraju isplatiti. Naravno, izbegavati pusenje u blizini

i obezbediti provetravanje....
opet ispade dugacko.... dakle rekap:
dobri uslovi za rad,
detaljno pranje, odozgo na dole,
spisak svega sto ce ti trebati sa kucicama za cekiranje - ako ti zatreba nesto u sred rada, a ne budes ga imao, jako ces se iznervirati

, ili ces lako napraviti neku stetu...,
izbacivanje starog ulja na hladnjaku za ATF ulje,
skidanje kartera menjaca,
skidanje filtera i poklopca valve body,
pranje delova,
zamena kuglice, vracanje svega. Paziti da se ne sipa ulja vise nego sto treba - nema potrebe da se zezas posle sa vadjenjem viska ulja, a moze doci i do ozbiljnih kvarova ako je nivo ulja veci nego sto treba.
Kod manipulacije sa samom kuglicom vodi racuna da se ne izgubi neka opruga ili vec na sta ce se naici unutra i da ce se znati posle sve vratiti kako je bilo... gumene delove (moguce naici na kojekakve gumice i slicno) po mogucnosti zameniti. Obezbediti odlicno osvetljenje, imati pri ruci dobar digitalni fotoaprat koji moze raditi snimke iz bliza, iskljuciti blic pri tome itd... ili bar teku da se nacrta - zapise sta treba u toku rada...
====
Ja sam nesto slicno jednom radio na menjacu Volva 265 koji sam kupio kao neispravan - unutra je bilo sipano hipoidno ili ko zna kakvo ulje, i to sto je blo unutra nije se dalo opisati - gusto, smrdljivo, odvratno. Nakon malo zezanja i pranja menjac je proradio bez ikakvih problema, cak sam neke dihtunge pravio od najobicnijeg papira jer nisam mogao naci originalne tada, i sve je to lepo radilo. Ako ces to raditi, nemoj stedeti na pravljenu fotki iako je to ponekad strasno zeznuto i zahteva vreme...