Žuljevi na preponama (soresadle) su česta stvar i kod profesionalaca koji su dnevno na biciklu i 6 sati svaki dan i godišnje prevaljuju i po 40000-50000 km (oni najbolji). Dakle za očekivati je da se pojave i kod onih koji su na biciklu puno manje. Ima par stvari koje pomažu i na koje treba paziti.
1. Adekvatna pozicija na biciklu, i preniska i previsoka kao i ona pozicija gdje ste previše rastegnuti kao žaba ili ona prekratka pridonijeti će tome da na sicu ne sjedite pravilo (iako nijedna pozicija na sicu nije prirodna) a time su šanse da nažuljate područje oko prepona velika
2. Adekvatna odjeća, traperice na ruti od 40 km to definitivno nisu. Biciklistički donji dres, ili gaće, to jesu. Tu ne štedite na novcima, materijali su evolvirali ima ih onih koji su antibakterijski, gledajte da su dobro podstavljeni na tom mjestu, bez šavova, anatomski prilagođeni. Takva odjeća omogućuje tijelu disanje na tom području što je jako bitno.
3. Higijena, no comments.
4. Sic, ima nas različitih po konstituciji i svima nam paše nešto drugo. Svaki proizvođač sjedala ima neku svoju filozofiju izrade istih. Među profesionalnim, ali i onim amaterskim, vozačima kao jedna od najboljih tvrtki na tom području je tvrtka
fizik. Oni imaju filozofiju razvijenu na temelju toga koliko je pojedini čovjek "razgiban" u kukovima i na temelju toga dijeli ljude generalno u tri skupine. Moram priznati da sam se nakon dugo godina isprobavanja raznih siceva našao u njihovoj filozofiji i da mi jako dobro paše sic Arione.
Dakle vrlo vjerojatno nećete iz prve pogoditi sic koji vam paše. Vani postoje dućani gdje se može sic iznajmiti za probu, jer je to jedini način da kupite ono što vam odgovara. I još jedna zabluda u vezi siceva, debelo postavljeni sicevi, kao i oni s razno-raznim prorezima i otvorima na "strateškim mjestima" nisu garancija ugodne vožnje. Ponekad je upravo suprotno da oni koji izgledaju "minimalistički" pružaju najbolje "jahanje". Pogledajte kako zgleda taj moj Arione.
5. Prije vožnje, obavezno stavim talk na "kožu" na biciklističkim gaćama, smanjuje trenje, sa znojenjem ne nestaje. Mogu poslužiti i razne kreme ali ovo mi se pokazalo kao najbolje.
6. Sati provedeni na biciklu su važan faktor, tijelo se s vremenom privikava na ovaj poprilično neprirodan stres.