Pozdrav svima!
Nisam duže vrijeme postavljao nikakava pitanja, jer mi je Volvač praktički brezgriješan... Pročitam šta ima na forumu ali nisam stručnjak da bi davao odgovore - na žalost. A Bože moj, zato smo ovdje. Jedni pitaju, a drugi odgovaraju
Stoga, evo još jednog pitanja i mojeg čuđenja čudu čudnome...
Dakle, subjekt: V40, 1.9td, 85kw, 2001.g, 220,000 km, redovito servisiran
Problem (uvjetno rečeno): Ovjes, koji mi djeluje svakojako, samo ne ispravno.
Čudo: Mjenjam kod Šurine gume/felge i pitam ja njih da mi usput pregledaju ovjes, jer sam ziher da ne štima. Pregledali oni sve! Od amortizera na onoj "drndalici", selena, spojeva... I ništa... Sve 5, kažu oni! Na cesti - sasvim druga priča. I omanje oštećenje na asfaltu, dobro mi protrese kabinu. Da vozim neki T4 sa 17" felgama i spuštenim ovjesom, rekao bih OK. Valjda tak treba bit. Ali standard ovjes, 195/60 R15", u jačim zavojima dobivam morsku bolest, itd... Manje oštečenje na cesti - TRES, BUM, TRAS!
Mislim, vozio sam i druge aute, bio vožen u još više njih, i nikada na zdravom ovjesu nisam iskusio takve doživljaje. Jesam - na strošenim selenima i zaštopanim amortizerima. Ali naslanjam se na auto, djeluje ok. Cimam kotače, djeluje ok. Provjere sve na servisu, kažu sve ok.
PITANJE: Jel to na ovom autu normalna stvar i šta bi još moglo stvarati taj dojam "istrošenih selena" ako ne seleni sami??? Znam da je malo teško prosudit dok čovjek sam ne iskusi, ali vjerujem da ste i vi svi koji posjedujete V40/S40 iskusili razne automobile, od starijih do novijih, pa da i sami znate usporediti sa ostalima.
Zahvaljujem na svakom odgovoru, prijedlogu, savjetu...!